Als executive coach en teamcoach voor management teams begeef ik me dagelijks in een competitieve wereld, een competitieve markt, waar professionaliteit, snelheid en intensiteit blijven stijgen. Ik ontmoet uitblinkers en experten, ondernemers en managers die met hart en ziel een bedrijf en een team bouwen om beter te presteren. Zij doen beroep op innovatieve technologie die hen helpt om met een duizelingwekkend volume aan data, communicatie en netwerken fantastische dingen te doen. Bedrijven zijn zo succesvol als hun bedrijfscultuur vandaag, en vooral morgen en overmorgen zal dàt het verschil maken. Een organisatie waar uitblinkers ook teamplayers zijn.
Overal zoekt met ervaren experten, uitblinkers in hun vak, en als men die gevonden heeft, dan is de uitdaging duidelijk: hoe functioneren die competente uitblinkers binnen de bestaande cultuur? Hoe passen we deze nieuwe speler in ons team in. Net zoals in teamsport. Kijk even naar onze Rode Duivels. Wat een team! Waarom liet onze nationale coach Martinez de uitblinker Radja Nainngolan thuis voor het Wereldkampioenschap in 2018? Niet genoeg teamplayer. Met de uitblinkers die er wél bij waren speelde een land met 11 miljoen inwoners het grote Brazilië uit het tornooi, en werden we derde op het W.K. – en eerste op de FIFA wereld ranglijst -. Dank u coach Martinez en zijn staff, dank u topspelers die teamplayers werden (anders dan onder de vorige coach).
Wat hebben de voetballende Belgen en de zakendoende Chinezen gemeen?
In de huidige competitieve business zie je dat China de grote spelers zoals Amazon, Google, Facebook en Apple naar de kroon steekt. We beginnen er ons beetje bij beetje van bewust te worden dat Ali Baba, Tencent, Baidu en Huawei de Amerikanen nu al overtreffen in volume. Met dank aan 1,4 miljard Chinezen die aan een waanzinnig tempo online kopen en data verbruiken. Binnen een aantal jaren zullen zij heel zichtbaar ook wereldwijd de business gaan domineren. (Binnenkort – midden mei – kan je dit allemaal lezen in het gloednieuwe boek ‘China’s new normal’ van Pascal Coppens).
Wat kunnen we leren op menselijk en cultureel vlak van China? Ze studeren meer en sneller dan onze kinderen en onze volwassenen. Hun kennishonger en ijver is groot. Zo leveren zij veel meer uitblinkers af, een paar miljoen ingenieurs per jaar op universitair niveau bijvoorbeeld. In het collectieve denken van China (nog steeds in de eeuwenoude filosofie van Confusius denkend en handelend) zijn zij in hun grote bedrijven even ijverig in het werk als in hun studie. En dat doen ze ‘samen’. Hun trots en intellect komt samen in een bedrijfscultuur waar uitblinken en teamspirit samen gaan.
De bedrijven en organisaties waarmee ik mag samenwerken staan aan de start van een nieuwe cultuur, een nieuwe mentaliteit: de grote generatieverschillen, de snelheid van implementatie van nieuwe technologie, het stijgend milieu-bewustzijn, het verantwoordelijk maatschappelijk ondernemen: dat zijn de grote uitdagingen voor hun uitblinkers met hun team en met de teamleader die ‘leading by example’ het verschil zal maken in de toekomst.
ACE: uitblinker en acronym voor teams: authentiek, constructief, enthousiast
Hoe authentieker de leider is, hoe geloofwaardiger, of hij of zij dan kwetsbaar, wendbaar is, fine. Zo lang men ‘écht’ zichzelf durft zijn – zie Martinez – dan blijft men autoriteit afdwingen.
Hoe meer de manager/coach constructief denkt en communiceert – Martinez liet zich niet ‘vangen’ door negatieve uitspraken te doen onder het spervuur van journalistieke vragen, maar bleef altijd respectvol en constructief – hoe meer het team voor hem en voor elkaar door het vuur gaat. Constructief taalgebruik is motiverend.
Hoe meer het enthousiasme om kennis te delen, successen te vieren, tegenslagen samen te incasseren, er ‘mag’ zijn, hoe beter de uitblinker zal functioneren en hoe meer het team zal blinken.
Dat ziet men ook in de Chinese bedrijven die het goed doen, en die aan een duizelingwekkende snelheid de markten aan het veroveren zijn. Dat kunnen wij Belgen en Vlamingen ook. En voetballen kunnen wij beter.