Performant, authentiek, constructief en enthousiast leiderschap. PACE.

Het team gaat voor hem door het vuur, en voor elkaar. Hoe doet hij dat?
Mijn baas straalt zo’n rust en vertrouwen uit, je neemt het zo over, je vertrouwt haar direct. Hoe kan dat?

Gisteren, 12/12/2013, zag en hoorde ik professor Buyens  (Vlerick) en ondernemer Herman Van de Velde (Lingerie Van de Velde), spreken te Melle. In het ILVO spraken zij over een toekomstgerichte visie op leiding geven. Ik was aangenaam verrast dat de waarden die hier in de titel staan, zo uitgebreid aan bod kwamen. Duurzaam succesvol zijn in deze competitieve wereld vraagt veel van een mens. Zij die anderen leiden werden ondergedompeld in een bad van ‘waarden’. Het is op die manier dat ik mijn klanten begeleid, zowel persoonlijk als hun team: op basis van een eenvoudig denkkader kan je méér bereiken met je team. 

Stel. Je bent een manager, ondernemer, leidinggevende, met een groot hart, een hoog empathisch vermogen en een sterk doorzettingsvermogen. Je gelooft in authentieke, eerlijke communicatie. Je bent heel bereikbaar en beschikbaar, je krijgt er energie van anderen te zien groeien. Je botst af en toe tegen je eigen grenzen en die van anderen. Vermoeidheid, overwerk… het overkomt je gewoon. Je neemt wat gas terug, je relativeert, reorganiseert, recupereert, en BAM, je gaat door voor een restart. Iedere keer opnieuw.  Jij bepaalt het tempo van je eigen professionele leven en dat van je team. De uitvoering, de acties, die doe je samen.

Inspiratie bij Sir Ken Robinson:  talent, passie, authenticiteit

Dankzij de auteurs van de boeken die ik lees,  dankzij vele  gesprekspartners, collega coaches ook, dankzij mijn klanten… ontstond een eenvoudig denkkader dat ik PACE leadership ging noemen. Ondernemen en managen wordt elke dag complexer, drukker, intenser. En toch zijn er mensen die dit heel goed volhouden. Wat is hun recept?  Omdat ik het principe ‘less is more’ adoreer distilleerde ik vier basiswaarden om in 2014 en de komende jaren succesvol en harmonieus leiding te geven.    Ik som ze graag even voor je op, en wens je veel plezier in het toepassen en het be-leven van deze waarden in je eigen leven, – ook privé – in je eigen gezin, familie, bedrijf, organisatie. Iedere coach, trainer, manager, docent, sporter, zal zich beter voelen, sterker ook, indien je er écht mee aan de slag gaat.


Performant > presteren en doseren, selecteren en delegeren, resultaatgericht timmeren aan de weg en er van genieten. Effectief en efficiënt presteren en anderen dat ook laten doen.
Authentiek > Transparant, eerlijk, integer: zo dwing je respect af.   

Constructief > kijken naar dezelfde situatie in een toekomstperspectief. Leren van successen. Opbouwend taalgebruik. Negaties leren omzetten naar positief en wervend formuleren. Positieve psychologie in de praktijk brengen. 

Enthousiast > inspirerend leiderschap, ‘leading by example’ is zoveel sterker en duurzamer dan  ‘leading by fear’, pittig, met passie en met een gecontroleerde dosis humor.


Ik wens iedereen een goede eindsprint tot de komende Kerstperiode. Tijd voor reviews en previews, waarbij ik hoop dat  PACE een positieve rol mag spelen.
Mocht je tijd vinden en interesse hebben in die periode om inspiratie op te doen, hier enkele blogstukjes uit 2013 en 2012 die  goed onthaald werden, en waarover ik in 2014 regelmatig lezingen mag geven. Contact op backfun@telenet.bePS hartelijk dank voor de vele complimenten over de blogstukjes over Nicaragua. Intussen helemaal weer op zijn Westers gerecupereerd