Leren omgaan met conflict, leren uit conflict

Vorig weekend was ik met vrienden in Normandië. Met de motor legden we meer dan duizend kilometer af door het glooiende, liefelijke landschap, vlakbij de kust waar in juni 1944 één van de gruwelijkste oorlogsdaden sinds mensenheugenis plaats vonden. Ik was daardoor heel diep geraakt, net als mijn drie vrienden. We werden er letterlijk stil van. Op zes juni 1944, D-day, verloren 12.000 Amerikaanse, Engelse en andere ‘geallieerde’ jonge mannen daar het leven, ze werden als kanonnenvlees in zee en op het strand gedropt. Alleen al op dag één. Wat volgde was een dagenlange meedogenloze strijd. Tot de Duitsers moesten plooien. Toen we op het kerkhof van Omaha beach wandelden werden we stil getroffen door de ‘trieste schoonheid’ van de talloze witte kruisen, hier en daar een Jodenster er tussen. “We leren zo weinig uit die gruwelijke fouten” zei één van mijn vrienden. Overal ter wereld zijn er nog steeds dergelijke massale slachtingen, zelfs onder burgers. Op grote en kleine schaal.

everything-is-workable-3d-book-2De uren nadien zit je daar dan, cruisend op de motor, enkel in gesprek met jezelf. Ik was mij ontzettend ‘hard’ bewust van de rauwheid en medogenloosheid van de oorlog enerzijds, en de schoonheid en de ingetogenheid van de musea en talrijke begraafplaatsen anderzijds. Ik was net voor mijn vertrek begonnen in een boek over ‘conflict resolution’ van Diane Hamilton, een Amerikaanse professionele ‘mediator’ en ‘facilitator’ in conflictsituaties. “Everything is workable” is de titel, dat was natuurlijk een trigger om het te kopen. Teamtrainingen hebben altijd met ‘conflict’ te maken, ook al benaderen we dat speels en licht. Het bezoek aan deze historische plaatsen wakkerde mijn ijver aan om het boek meteen grondig tot de laatste letter uit te lezen (ben bijna klaar, het zijn wat kortere nachten geworden). In onze filosofische gesprekken tijdens de stops onderweg hadden we het over ‘omgaan met conflicten’. We waren het roerend eens: het zou een verplicht vak moeten zijn in ons onderwijs. Het boek van Diane Hamilton is zo rijk, zo menselijk, zo juist… het helpt een conflict aanvaarden, er open en zonder vrees mee om te gaan, het vanuit verschillende perspectieven aan te pakken. Het dwingt je niet het conflict op te lossen zoals de letterlijke vertaling van het woord ‘resolution’ suggereert. Het leert je er constructief mee omgaan, creatief ook, vanuit een niet dwingende maar uitnodigende attitude: gelijk halen is onbelangrijk, waardigheid, begrip en gedeelde interesse voor beide partijen, van beide partijen, daar gaat het om. Daardoor ontstaat een nieuwe vorm van samen werken of van begripvol elk zijn weg gaan.  Ook als elke partij een andere visie behoudt op de werkelijkheid, kan men respectvol en krachtig zijn eigen weg verder zetten. En vaak ontstaat er op die manier toch een vreedzame en begripvolle oplossing en samenwerking. Dat geldt op alle niveau’s, van een burenruzie tot een conflict met je baas, met je familie, je collega: conflict is a part of life.

IMG_3757

Dit boek bevat een zeer hanteerbare toolbox en leidt je tot échte win-win situaties. Het is niet geschreven om oorlogen zoals deze van 40 – 45 te voorkomen, maar het zou wel kunnen werken in de toekomst voor onze eigen kleine oorlogen, privé en professioneel. Je hebt het al door: ik raad het iedereen van harte aan, voor zo ver ik weet is het enkel in het Engels verkrijgbaar: http://www.shambhala.com/everything-is-workable.html