Fietsen is winst: mentaal en fysiek.

Wie tijdens het weekend de koersfiets of mountainbike van stal haalt doet dat met een duidelijke motivatie: winst maken. Mentaal opgepept en opgeladen, fysiek moe en voldaan (het “na de douche gevoel”) en fysiek sterker nadien. Twee maal winst dus.

Onlangs, op zaterdag 25 april, nam ik met de koersfiets deel aan de “Davitamon Classic.” Samen met twee vrienden legden wij de 100 kilometer af, omringd door duizenden andere fietsgekken. Goed gek in de gezonde zin van het woord gek. Beklimmingen, afdalingen, bochten, eindeloze stroken langs de Schelde met zijwind, rugwind, tegenwind: heerlijk genieten van goed gedoseerde inspanning. Wat ons opviel: ieder jaar zijn er meer fietsende dames ingeschreven. Duursporten in groep is in, een fietsende Flandrien en Flandrienne-community: het geeft pittig extra pigment en piment.

Waarom is fietsen zo interessant voor onze mentale en fysieke gezondheid, paraatheid, (veer)kracht?

Onze hersenen danken onze longen, spieren en het hart voor het geleverde werk met een atoombom (een bom met atomaire deeltjes) vol endorphines, adrenaline en andere pephormonen. Bovendien voelt men zich een beetje een held als men regen en wind honderd kilometer lang trotseert. Dankzij de gezondheidsrevolutie, mooi beschreven door journalist Wouter Van Driessche in ‘De Tijd’, kunnen we fietsend alles meten, registreren, bewaken en opvolgen. Onze personal trainer zit in een klein technologisch wondertje zoals een Garmin, een Polar, of in mijn Iphone 6: alles te bevestigen op je stuurstang van je koersfiets. Je volgt je hartslag, de hoogtemeters, het parcours… en je geniet van het landschap, van de fietsende massa rond je: gewoon heerlijk.

Bibliotheek-4789 Ötztaler Radmarathon, paar jaar geleden. Een kick richting Innsbrück.

Wat neemt een manager of ondernemer, een dokter, een zelfstandige mee als winst van zo’n georganiseerd fietsorgasme? Een mentale boost, een gevoel van mentale hardheid: mental toughness. Je neemt het mee naar de week die komt, en je staat sterker in meetings, onderhandelingen, consultaties… want je mentaal en fysiek uithoudingsvermogen is getraind zoals een atleet. De “spirit” van doorzetten bij slecht weer, moeilijke hellingen, zadelpijn, kan je makkelijk omzetten naar doorzetten op de werkvloer.

Vanaf de maand mei, bij goed weer, doe ik op verzoek persoonlijke coach-sessies wandelend of zelfs fietsend. Fysiek bewegen en mentaal creatief zijn tijdens onze coachingsessie. Uniek en effectief. Heel wat managers gingen je al voor.

Links

http://www.tijd.be/dossier/nieuwetijden

http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/bewegen/5-redenen-om-de-fiets-te-pakken/

http://enhancedperformanceinc.com/executive-training/executive-toughness/ 

exectoughnesspic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijftien + 15 =