Focus op teambuilding nu

De pandemie is bijna voorbij en de medische toestand lijkt stilaan onder controle. Mediastormen zijn wat gaan liggen en media managers beseffen – misschien – dat iedereen de Corona gerelateerde berichtgeving beu wordt. Mensen missen fysiek contact en teambuilding was nog nooit zo hard nodig. Laat ons elkaar beter begrijpen en met goede moed herstarten: Focus op teambuilding NU! En hoe dan? Ik deel hier graag een paar inzichten en ervaringen met jou. Drie minuten drie ervaringen en drie tips.

Ervaring 1

De mentale ravage, de afwezigheden en burn-outs in teams in bedrijven en bij de overheid: het valt al bij al wel mee. Onheilsprofeten, populaire psychiaters en doemdenkers houden zich wat stiller nu. Zij hadden hun moment de gloire het laatste jaar. Is dat omdat de economie opleeft, de staatskas overleeft en de horeca nog leeft? Is het omdat de Rode Duivels de eerste ronde overleven? Als mental coach en trainer teamspirit observeer ik het graag. Ik heb een tiental digitale teambuilding sessies kunnen doen tussen augustus 2020 en mei 2021 voor heel diverse organisaties, waaronder teams van de Vlaamse Overheid. Het valt heel goed mee kan ik zeggen.

‘we zijn sceptisch gestart en na 3 uur waren we echt enthousiast en positief verrast’ directeur bij de Vlaamse Overheid

Ervaring 2

Vele ondernemers gebruikten de eerste golf vorig jaar van maart tot mei om op te ruimen, creatief te zijn, even op adem te komen. Ook mijn kapster. Zij had dat nodig. Ook ik ruimde op en begon creatief te worden, al zat ik er niet op te wachten. Het kwam me goed uit want het idee om digitaal actiever te worden, online coaching en training op te zetten, het broeide al langer. Ik had de url ‘ontstress.be’ in 2019 al aangekocht. En in mei 2020 was het moment rijp om hem online te zetten.

Waarom ontstressen? Drie redenen

1. De virologen, psychologen, sociologen en alle ander ‘experten’ waarschuwden voor de mentale pandemie.

2. Ik schreef in 2009 het boek ‘ontstressen achter het stuur’ en dat is waanzinnig snel uitverkocht (als klikt zie je enkel nog 2de hands exemplaar te koop). Tijd om die draad weer op te pikken, en mijn expertise op te frissen, met studie en updaten van wetenschappelijke bronnen. Heerlijke tijd in april en mei 2020 waarin ik ook zelf COVID-19 patiënt werd. Geurverlies en een beetje moe, dat waren de symptomen. Enkel een toevallige andere gelegenheid bracht mijn huisarts tot het idee om bloed af te nemen. Een dag later wist ik: ‘Wim je bent immuun, je hebt een bak antistoffen’. Hoera! Ik kon doorwerken en doorlezen over wat ademen en een positieve mindset kan doen met een mens.

3. Met ZEST had ik in functie van mijn boek een trainingsmethode uitgewerkt om snel te leren ontspannen. Zest staat voor Zen zijn, Energie hebben, Stretchen van body en mind, Trainen op regelmatige tijdstippen om te kunnen ontspannen als je wilt ontspannen. Ondertussen ervaarden meer dan 100 mensen deze training ‘live’ en een 1000-tal via de website. De reacties zijn zalig positief.

Ervaring 3

Focus is één van de grote uitdagingen vandaag. Onze jobs vragen een hoge reactiesnelheid, service snelheid, ontwikkel snelheid… We are a high paced company: check de jobmarkt en de start-ups en scale-ups geven het correct weer. Afleidingen en deadlines, emotioneel en rationeel, vaak wordt de druk zeer hoog. Hoe houden mensen dit vol? De meeste mensen, zo’n 52 % weet hoe men dit doet: volhouden ondanks hoge druk en veel stress. De andere helft van het team vecht hard om veerkrachtig, flexibel, gezond om te gaan met de druk. Een deel buigt en veert terug op. Een deel barst en is out voor een paar weken, een paar maanden of langer. Dat is heel jammer, en dat is dikwijls te vermijden. Hoe dan? Installeer de pauzeknop, stimuleer actieve pauzes en leer mensen hoe dit in thuiswerk en op kantoor dit écht toe te passen.

3 Tips voor intense en interessante online en offline team momenten

  1. Organiseer regelmatig ook informele contacten als teamleider, manager, CEO. De videochat kan creatief en fun gebruikt worden om je teamleden te verrassen, te verbinden waardoor de motivatie en de teamspirit hoog blijft.
  2. Leading by example. Als jij als organisator van een digitale meeting zit te eten, een T-shirt met zweetplekken aan hebt, of je kater op je desk toelaat, dan zet je een standaard. De keuze is aan jou. En een korte broek dan?
  3. Start en finish van je meeting even goed voorbereiden als de ‘content’. Informeel starten is aan te raden en speel op verrassingseffect, kom met een eenvoudig voorstel of iets anders origineels. Laat mensen 100 % zichzelf zijn: authentiek. Finish met een kort krachtig rondje waar iedereen haar/zijn gevoel en komende actie samenvat. Hou de regie in handen, waardeer iedereen voor de diversiteit, de inzet, de flexibiliteit en de authenticiteit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =