Een andere en constructieve kijk op depressie

Leve de lichtheid, de humor, het plezier in het leven. Of is dat een naïeve quote van positivo’s? De feiten zijn hard. We slikken met z’n allen 50 % meer antidepressiva dan tien jaar geleden. De epidemie neemt steeds grotere proporties aan. Het is een tikkende tijdbom. Vaak worden depressies enkel medicamenteus aangepakt, terwijl een totaalaanpak meer resultaat zou geven. Volgens de Belgische Federatie van psychologen vinden te weinig mensen de weg naar professionele hulp. De psychiaters dreigen overwerkt te geraken, en laat ons hopen niet depressief. Op deze pagina schreef ik de vorige maanden en jaren regelmatig over burn-out en over de verschillende manieren om die te vermijden. Of om na de therapie weer een gezonde nieuwe start te nemen. Ontspanningstechnieken, sport, meditatie, praten met vrienden en met professionals, het anders indelen van werk en vrije tijd, het beperken van onze internetverslaving, het terugkeren naar natuurlijke en gezonde slaappatronen. In één zin zijn het zeven opties en acties die een mens kan ondernemen. Hij of zij kan dat niet langer alleen. Onze maatschappij is complexer, sneller, harder geworden. Op 10 jaar tijd nemen we 50 % meer antidepressiva, en het betert er niet op. Tijd voor een totaalaanpak.
Kan een coach een rol spelen voor of na de behandeling door een therapeut ? Soms wel, en dat enkel op uitdrukkelijke vraag van de klant. Een coach is geen psycholoog en geeft geen therapie, dat moet heel duidelijk zijn. Een goede coach inspireert en stimuleert het leerproces, leert je anders naar jezelf en naar de wereld rondom jou kijken. Hij kan hoogstens een klein stukje van de puzzel zijn in dit verhaal. Ik pleit voor een totaalaanpak die wat verlichting brengt in het zware en donkere bestaan van mensen met een depressie. Het RIZIV zou zwaar besparen, bedrijven en overheden zouden zwaar besparen, en de mensen die getroffen zijn door de ziekte zouden er sneller en beter mee geholpen zijn. Met een beetje politieke moed is dat mogelijk. Wie voelt zich aangesproken?
Meer info hierover op http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.1889363   en voor wie 25 minuten tijd wil maken voor een indrukwekkend getuigenis van de gerenommeerde auteur Andrew Solomon klikt even op zijn naam. Dit is zo mooi en authentiek gebracht door een ervaringsdeskundige, dat ik het graag deel.  

rokende vulkaan