Covid-19 stimuleert gezondheid en creativiteit

Is Covid-19 een dodelijk virus? Voor oudere mensen met een zwakke gezondheid wel. Voor een enkele jongeling, de uitzondering, ook. Covid-19 heeft veel slachtoffers gemaakt en nog veel meer mensen zijn genezen dankzij de uitzonderlijke kwaliteit en snelheid van onze medici, verpleegkundigen en zorgenden. En toch durf ik zeggen en schrijven dat dit virus de wereld heeft wakker geschud op gebied van gezondheidsbeleid en creativiteit.

Gezondheid

Het gezond houden van de dorpelingen was de eerste opdracht van de Chinese dorpsdokter in de lange geschiedenis van de Chinese geneeskunde. De dokter werd beloond als er minder zieken en ziektes waren. Dat en veel meer kan je lezen in het boek ‘China’s new normal’ van Pascal Coppens met wie ik samen workshops geef – vanaf juli 2020 mag het weer – . Ondertussen lijkt het er op dat ons medisch korps in het Westen lessen aan het trekken is uit de aanpak in China, en is de eerste golf van deze pandemie min of meer onder controle. Voorkomen is beter dan genezen wordt wellicht eindelijk beter begrepen door politici en ziekenfondsen (worden het ooit gezondheidsfondsen?). Immuniteit verhogen door gezonder leven en gezonder ademen, het is ernstig te nemen.

Creativiteit

Terwijl de medische sector zijn slagkracht en daadkracht toonde sukkelde ons politiek systeem richting faillissement. Heel veel bedrijven en sectoren snakten en snakken naar adem. De horeca, theaters, bioscopen, fitnessclubs, de sportsector, het toerisme, de event-business… de deuren gingen gewoon dicht. Deze crisis stortte sommigen in een depressie, en brachten anderen op nieuwe en creatieve ideeën.

Combineer gezondheid en creativiteit

Dat was mijn innerlijke stem toen ik in maart de ene annulatie na de andere binnen kreeg. Ik viel terug op een uitkering van de overheid. Dat was geleden van 1980-81 toen ik verplichte legerdienst volbracht als ambulancier. Bovendien beschik ik over een E.H.B.O. diploma en een reddersdiploma, en in 1979 was ik Belgisch kampioen reddend zwemmen. En in maart 2020 had ik plots tijd om eens goed door te denken over gezondheid en creativiteit. Beter voorkomen dan genezen dacht ik.

Ik geef hier heel beknopt mijn interne dialoog mee. Soms heb ik een gesprek met mezelf, wellicht heb je dat ook af en toe. Ik geef mijn ‘ik’ de naam die mijn ouders mij gaven: Wim. Mijn andere ‘ik’ noem ik niet Wim 2 maar Willem. 6D1C586F-1BC5-4E1E-A481-AFA895DE31FB_1_105_c

Wim: In plaats van mensen te gaan redden, is het geen beter idee om te voorkomen dat ze verdrinken?

Willem: OK, je hebt nu toch tijd, hoe wil je dat doen? Ga je zwemles geven? Je hebt de ervaring en de diploma’s.

Wim: Neen dank u, met mijn klanten – PACE Performance coaching – doe ik de laatste jaren ook af en toe een ademoefening, zowel in teambuildings als in individuele coaching, en dat werkt goed. Het ontstresst en geeft meer focus. Er staan ook een paar van die oefeningen in mijn boek ‘Focus via Pace’.

Willem: Wie zit daar nu op te wachten, ademoefeningen. Hoewel, tja, als mensen niet goed kunnen zwemmen sukkelen ze altijd met hun ademhaling, toch?

Wim: Klopt! maar vergeet nu even het water en het redden, ik heb een aantal jaren geleden een cursus ‘Zen’ gevolgd in Utrecht, daar zaten we op een meditatiekussen gewoon te tellen en te ademen. Ik was daar zo compleet ontspannen van… dat was niet normaal, allez ik bedoel, dat werd mijn nieuw normaal. Zitten ademen op een zitkussen.  Doe ik nog altijd elke morgen, dat weet je toch, dan zwijg jij tenminste een kwartier.

Willem: Ja da’s waar, maar zoiets doen mensen in de yogales en hier in Vlaanderen gaat dat niet werken hoor. Vlamingen zijn achterdochtig voor zo’n fluffy dinges zoals Zen en yoga. Als er 10 % van de mensen naar de fitness gaan, dan misschien 1 % naar de yoga. En gij denkt…

Wim: Ik denk dat we creatief kunnen zijn door ademtraining, relaxatie en positief denken te combineren. En ik ga het nog doen ook. Ik ontwikkel een concept waarbij zowel de muziek als het materiaal als de sfeer en mijn fantastische rustgevende stem natuurlijk, de mensen die naar adem happen door de stress, zodanig tot rust brengt dat ze er op een paar lessen mee weg zijn. Dat ga ik doen.

Willem: Allez, daar gaan we weer zoals in 1994 toen je een versleten matrassenwinkel kocht aan de watersportbaan in Gent en er de modernste fitnessclub van Vlaanderen van maakte. Je weet toch hoe dat afgelopen is? Na 2 jaar was je passage in de Passage al voorbij, je was zodanig kapot dat je er uit stapte.  Teveel stress en teveel werk. Drie maanden thuis gezeten en een drumstel gekocht… knap hoor!

Wim: Merci om me daaraan te herinneren, dat litteken jeukt weer ne keer, dat is alles. Ik heb intussen heel veel geleerd in coaching cursussen, zen cursussen en leadership seminars. Ik mocht al veel CEO’s en managers, hun teams en zelfs zalen vol ouders in scholen inspireren en stimuleren om via kalmte tot een betere focus te komen. Daar zit men nu in deze Corona tijden niet op te wachten. Dus ga ik het anders en creatiever doen: ik creëer een programma om op 4 weken te leren ontspannen, ontstressen, gezond ademen en een positieve mindset te leren ontwikkelen.

 

Willem: Succes ermee, ik ben benieuwd wie daar zal op zitten wachten? En hoe ga je dat programma noemen?

Wim: Ik haal het concept ZEST weer uit de kast.  ZEST is ontstaan tijdens mijn Nederlandse Zen-periode, 2010 – 2011.  ZEST is het Engelse woord voor ‘full of live’ of levenslust.  ZEST is het rapsel van de schil van een citroen of andere citrusvrucht en heeft een pittige smaak en veel vitaminen.  En bij mij is het ook een 4 woorden samentrekking. ZEST staat voor Zen – Energie – Stretch – en Training. Dagelijkse ademtraining op een zitkussen en dagelijks bewuster positief leren denken, gesteund door een simpel ademritueel. Dat wordt het! Naar adem snakken of met een adem die stokt naar je bankrekening kijken wordt vervangen door rustig en gecontroleerd ademen en met een helder hoofd de problemen positief aanpakken. Is dat duidelijk?

Willem: Ja ik snap het? En wanneer begin je daar aan?

Wim: ik ben al bezig, er zijn al een paar filmpjes op mijn Youtube kanaal. En op 18 juni gaat de eerste les door in de Fit Out in Destelbergen, en die is op een paar uur volgeboekt (je moet in deze Coronatijden je plaats reserveren) met een reservelijst… en er komen extra uren in het weekend bij.

Willem: en komt er dan een ZEST-website?

Wim: ja

Willem: allez, je meent het

Wim: ja, en als een bedrijf of een organisatie nu alles op alles zet om economisch en financieel te overleven, dan is dat normaal. Dat is al teambuilding, daar heeft men mij nu niet voor nodig.

Willem: dus zit je zonder werk en daarom probeer je dit nu

Wim: Altijd met uw gezond kritische instelling blijf je mij prikkelen hé. Maar dit is de toekomst man! Gezond blijven en creatief zijn… dat wens ik iedereen, dat wil toch iedereen.  Als je dat kan zijn, dan komt de rest ook in orde. Oh, constructief zijn hoort daar ook bij natuurlijk. En als ik daar op één uur ‘Adem en relax’  daar iets aan kan bijbrengen, dan zal ik dat graag doen. Ontspannen zal men zijn na mijn les. En ik kom ter plaatse hé.

Willem: dan moeten ze u wel bellen hé of mailen op wim@wimrombaut.be

Wim: whatsapp op 0475 609 611 is het handigst. Dat is relaxter dan bellen.

PS  de foto in de thumbnail is mijn diploma ‘kampioen van België reddend zwemmen in 1979

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + nine =