Coachen en concentratietechnieken: PACE speeches op school

De maanden februari en maart organiseren veel oudercomités in Vlaanderen een informatieavond. Zo ben ik dezer dagen regelmatig ‘s avonds de baan op om voor gemotiveerde ouders te gaan spreken. ‘Spreken’ voor publiek is al jaren een plezierige uitdaging voor mij. Als dat publiek jonge ouders zijn, hun kinderen zitten in de basisschool en meestal in de middelbare school, dan is dat heel boeiend. Ik heb zelf ook kinderen (ze zijn intussen een flink stuk in de twintig), en dat helpt. Je hebt direct een diep contact met de aanwezigen. Hun kinderen zitten nog in het stadium voor of tijdens de puberteit. Het brein, het lichaam, hun emoties: alles is nog in volle groei. Er is nog zoveel te coachen, op te voeden, te leren.

In de zaal zitten tussen de 30 en de 200 mensen, dat is sterk afhankelijk van de omvang van de school, en nog meer van de wervende activiteiten van het oudercomité. Ouders die tijd uittrekken voor een dergelijke speech van negentig minuten wil ik dan liefst zo goed mogelijk bedienen op hun vragen. Zij komen vooral ‘tips’ sprokkelen om beter te coachen, of om hun kind te helpen om zich beter te concentreren ondanks de verleiding van Facebook, Flikr, Twitter, Whatsapp en games en TV en… Het is steeds een bijzondere ervaring om de stilte en de aandacht te voelen wanneer er gesproken wordt over ‘stress’. Ouders vertellen mij dat het bijzonder confronterend is te horen dat je voorbeeldfunctie zo belangrijk is. Ik hou hen inderdaad de spiegel voor. Neem zelf tijd om te ontspannen, om bij te lezen en bij te praten met andere ouders. Die boodschap is stimulerend om hetgeen men hoort écht in de praktijk te brengen. Op het einde van iedere sessie vraag ik uitdrukkelijk één tip te kiezen en daar de komende weken keihard voor te gaan. Dat bespreken zij dan in kleine groepjes van drie of vier ouders. De intensiteit en het enthousiasme zijn hartverwarmend. Ouders spreken dan op een authentieke manier over hoe zij omgaan met coachen of met het kanaliseren van de verleidingen van de social media, de tablets en de smartphones. Altijd boeiend en vooral: het heeft effect.

Het PACE principe geldt ook thuis > ouders zetten de lijnen uit, net als managers dat doen. Men krijgt tips om performant, authentiek, constructief en enthousiast dit leiderschap op te nemen. Zo heeft de gezamenlijke inspanning van ouder en kind meer effect. 

Geplande speeches

ouders enthousiast en geconcentreerd

11/2   Ninove      Concentratie en doorzetten = studieresultaat
18/2   Ronse        Concentratie en doorzetten = studieresultaat
20/2   Bilzen        Coachvaardigheden voor ouders
10/3   Maldegem  Coachvaardigheden voor ouders
11/3   Zwevegem Coachvaardigheden voor ouders
12/3   Lokeren     Coachvaardigheden voor ouders
13/3   Rotselaar    Coachvaardigheden voor ouders
24/3   Putte          Coachvaardigheden voor ouders
1/4     Elsene        Coachvaardigheden voor ouders

Na de presentatie op 10/2 in de basisschool OLV in Edegem deelt de ouderraad de presentatie en de tips met alle ouders via de website. Hier ter beschikking:
http://www.olvebasis.be/site2/

Een speech boeken?
Zowel voor basisonderwijs als middelbaar en hoger onderwijs

Vrije scholen > http://www.vcov.be/VCOV/Activiteitdetail.aspx?EducationTypeId=3&ActivityId=69
Gemeenschapsonderwijs of andere scholen >  backfun@telenet.be