New song of Zest Records to RELAX to the MAX

Give yourself a present and relax in seven minutes with our new song ‘Across Eternal Times’. De-stress and relax to the max with our music, so how can we help you to find the pause button? Do the same as more than 19 000 viewers on You Tube in 19 days did….. and yes, honestly, we are overwhelmed by so many positive reactions.

I experience deep relaxation and joy is the most popular feedback.

I feel humble and grateful, because it’s the first song I produced with our new label ‘Zest Records’, owned and founded by myself. Working with the genius composer and multi instrumentalist Elie De Prijcker and with the professional sound engineer Steven Meuleman in his ‘Whitehouse Recording studio’ is a gift. They made it happen to let our music help you to relax to the deepest in a few minutes. Stress is OK to perform and de-stress is OK to pause.

You want to know why we do this? We want to inspire you to find the pause button with Across Eternal Times.

Enjoy it, and if it works, share it, de-stress and relax to the max with our music and video.

Subscribe to our You Tube channel and you’ll be inspired by our podcasts, music, video’s and guided meditations.

Zestfully yours,

Wim

relax to the max timeless in seven minutes with our first Zest Records song ‘Across Eternal Times’

Welkom

Welkom!

Focus en relax. Hoe combineer je dit? Contacteer me en ontdek het op een kwartiertje in een video call of een gewoon telefoongesprek. Ben je ondernemer of manager, in een lokaal bestuur of in een bedrijf. Profit of non-profit? Ik deel graag mijn ervaring met jou. Stress management is mijn grootste expertise. Communicatie en Coach vaardigheden daar ben ik gewoon goed in zoals vele andere collega’s. Paardencoaching en natuurbeleving zijn nieuw in wat ik je kan aanbieden. Ontdek het hier

Focus op teambuilding nu

De pandemie is bijna voorbij en de medische toestand lijkt stilaan onder controle. Mediastormen zijn wat gaan liggen en media managers beseffen – misschien – dat iedereen de Corona gerelateerde berichtgeving beu wordt. Mensen missen fysiek contact en teambuilding was nog nooit zo hard nodig. Laat ons elkaar beter begrijpen en met goede moed herstarten: Focus op teambuilding NU! En hoe dan? Ik deel hier graag een paar inzichten en ervaringen met jou. Drie minuten drie ervaringen en drie tips.

Ervaring 1

De mentale ravage, de afwezigheden en burn-outs in teams in bedrijven en bij de overheid: het valt al bij al wel mee. Onheilsprofeten, populaire psychiaters en doemdenkers houden zich wat stiller nu. Zij hadden hun moment de gloire het laatste jaar. Is dat omdat de economie opleeft, de staatskas overleeft en de horeca nog leeft? Is het omdat de Rode Duivels de eerste ronde overleven? Als mental coach en trainer teamspirit observeer ik het graag. Ik heb een tiental digitale teambuilding sessies kunnen doen tussen augustus 2020 en mei 2021 voor heel diverse organisaties, waaronder teams van de Vlaamse Overheid. Het valt heel goed mee kan ik zeggen.

‘we zijn sceptisch gestart en na 3 uur waren we echt enthousiast en positief verrast’ directeur bij de Vlaamse Overheid

Ervaring 2

Vele ondernemers gebruikten de eerste golf vorig jaar van maart tot mei om op te ruimen, creatief te zijn, even op adem te komen. Ook mijn kapster. Zij had dat nodig. Ook ik ruimde op en begon creatief te worden, al zat ik er niet op te wachten. Het kwam me goed uit want het idee om digitaal actiever te worden, online coaching en training op te zetten, het broeide al langer. Ik had de url ‘ontstress.be’ in 2019 al aangekocht. En in mei 2020 was het moment rijp om hem online te zetten.

Waarom ontstressen? Drie redenen

1. De virologen, psychologen, sociologen en alle ander ‘experten’ waarschuwden voor de mentale pandemie.

2. Ik schreef in 2009 het boek ‘ontstressen achter het stuur’ en dat is waanzinnig snel uitverkocht (als klikt zie je enkel nog 2de hands exemplaar te koop). Tijd om die draad weer op te pikken, en mijn expertise op te frissen, met studie en updaten van wetenschappelijke bronnen. Heerlijke tijd in april en mei 2020 waarin ik ook zelf COVID-19 patiënt werd. Geurverlies en een beetje moe, dat waren de symptomen. Enkel een toevallige andere gelegenheid bracht mijn huisarts tot het idee om bloed af te nemen. Een dag later wist ik: ‘Wim je bent immuun, je hebt een bak antistoffen’. Hoera! Ik kon doorwerken en doorlezen over wat ademen en een positieve mindset kan doen met een mens.

3. Met ZEST had ik in functie van mijn boek een trainingsmethode uitgewerkt om snel te leren ontspannen. Zest staat voor Zen zijn, Energie hebben, Stretchen van body en mind, Trainen op regelmatige tijdstippen om te kunnen ontspannen als je wilt ontspannen. Ondertussen ervaarden meer dan 100 mensen deze training ‘live’ en een 1000-tal via de website. De reacties zijn zalig positief.

Ervaring 3

Focus is één van de grote uitdagingen vandaag. Onze jobs vragen een hoge reactiesnelheid, service snelheid, ontwikkel snelheid… We are a high paced company: check de jobmarkt en de start-ups en scale-ups geven het correct weer. Afleidingen en deadlines, emotioneel en rationeel, vaak wordt de druk zeer hoog. Hoe houden mensen dit vol? De meeste mensen, zo’n 52 % weet hoe men dit doet: volhouden ondanks hoge druk en veel stress. De andere helft van het team vecht hard om veerkrachtig, flexibel, gezond om te gaan met de druk. Een deel buigt en veert terug op. Een deel barst en is out voor een paar weken, een paar maanden of langer. Dat is heel jammer, en dat is dikwijls te vermijden. Hoe dan? Installeer de pauzeknop, stimuleer actieve pauzes en leer mensen hoe dit in thuiswerk en op kantoor dit écht toe te passen.

3 Tips voor intense en interessante online en offline team momenten

  1. Organiseer regelmatig ook informele contacten als teamleider, manager, CEO. De videochat kan creatief en fun gebruikt worden om je teamleden te verrassen, te verbinden waardoor de motivatie en de teamspirit hoog blijft.
  2. Leading by example. Als jij als organisator van een digitale meeting zit te eten, een T-shirt met zweetplekken aan hebt, of je kater op je desk toelaat, dan zet je een standaard. De keuze is aan jou. En een korte broek dan?
  3. Start en finish van je meeting even goed voorbereiden als de ‘content’. Informeel starten is aan te raden en speel op verrassingseffect, kom met een eenvoudig voorstel of iets anders origineels. Laat mensen 100 % zichzelf zijn: authentiek. Finish met een kort krachtig rondje waar iedereen haar/zijn gevoel en komende actie samenvat. Hou de regie in handen, waardeer iedereen voor de diversiteit, de inzet, de flexibiliteit en de authenticiteit.

Wandelende sparringpartner, coach, adviseur

COVID-19 is een accelerator

We worden creatiever, innoveren sneller en leren sneller. Dat geeft meer stress, en als je goed in je vel zit, dan is dat een sterke stimulans om nog beter te presteren. Sommige mensen worden er wel moe van. En anderen heel moe.

Die mentale en fysieke vermoeidheid kan je met de PACE aanpak snel omzetten tot meer focus, meer rust in je hoofd, meer variatie in je aanpak van je meetings, meer impact in je communicatie.

Dat kan beter

Meer en constructief communiceren. Beter connecteren, elkaar beter leren kennen. Dat draagt bij aan het werkplezier, aan de mentale fitheid en je houdt het langer vol. Saaie video meetings, lange monologen, het uitzetten van de camera, het aanzetten van het geluid: dagelijkse stresserende kost.

Inspiratie nodig om je team optimaal te leren communiceren en béter te laten samen werken in deze nieuwe virtuele wereld? Ik ben je sparringpartner, daag me maar uit, en liefst in de natuur. Dat werkt prima. Een wandeling in open lucht, praten, luisteren, ventileren, letterlijk en figuurlijk weer op adem komen. Ontspannen en letterlijk ‘inspireren’ tegelijk. Daarna volgt een ‘wrap up’ in het mobiele kantoor. De nieuwe PACE caravan die staat aan de rand het bos of het park vlak in je buurt. Zo doen we dat tegenwoordig. Ik had al heel wat gesprekken met C-levels in park en bos. Hieronder een foto in Brussel, Terkamerenbos.

Benieuwd?

Investeer 15 minuten via ZOOM – ik heb een professional account en nodig je graag uit.

Ik wens je een gezonde eindsprint van een memorabel jaar!

Wim

caravaninside1 caravanterkamerenbos

Adembenemend

Adem en Relax in Coronatijd

Het is zo. Mensen die in het ziekenhuis belanden door het Covid-19 virus hebben heel vaak longproblemen. In het slechtste geval moeten zij beademd worden.  De angst dat het ooit met mij, met jou,  zo ver komt sluimert ergens mijn, en wellicht ook in jouw hersenen.

Ik laat jaarlijks mijn bloed prikken om te checken of ik mijn trainingsregime van 5 tot 7 uur matig intens tot intens fietsen op een gezonde en verantwoorde manier kan verder zetten. Ik ben tenslotte 60 plus. Een risicopatiënt in Coronatijd. En omdat ik in april 1000 kilometer had gefietst – half werkloos zijnde – was ik niet ongerust geworden over een tijdelijk verlies van mijn geurvermogen. Ik rook 14 dagen niet veel, maar het eten smaakte wel, ik sliep goed en reed stevig mee met mijn jongere fietsvrienden.

Coming out

Ondertussen startte ik als trainer –  op 18 juni – met mijn cursus ‘adem en relax’ in fitness en health center ‘Fit Out’ in Destelbergen en lanceerde ik de website www.ontstress.be zoals in vorige blog aangekondigd. Het is tijd voor mijn coming out.

Ik doe al jaren elke morgen ademoefeningen die ook meditatief zijn. Ik fiets 5000 km/jaar en hang regelmatig aan de rekstok en in de ringen. Ik eet vegetarisch, behalve een beetje kaas (bijna) vegan. Ik drink regelmatig lekkere bloedverdunners, rode wijn dus. Flavenoïden, kurkuma, noten, zaden, plantaardige proteïnen en weinig suiker, het behoort allemaal tot mijn voedingsschema.  Zouden voeding, sport en slaap nu te maken hebben met mijn gezonde bloedwaarden?

De coming out is dat er behoorlijk wat anti stoffen tegen Covid-19 in mijn bloed zijn vastgesteld. Dat is nu 3 weken geleden. Ik had geen symptomen op dat moment,  integendeel: mijn longen, spieren en hart liepen als een trein. Een trein die ook regelmatig stopt, pauze neemt, ontspant.

Ik nam recent contact met de medische wereld omdat ik vrijwillig proefkonijn wil zijn. Hoe snel gaan die antistoffen uit mijn bloed verminderen? Hoe reageert mijn lichaam als ik 2 minuten mijn adem in houd? Of 3 minuten?  Hoe zit dat met mijn familie?  Een boodschap aan Sciensano en de virologen, ik geloof écht dat lichaam en geest beter zullen omgaan met dit virus als we leren door de neus ademen, trager ademen en daar dagelijks aandacht voor hebben. Gezondheidsmanagement via ademhaling? Ja! Mensen die yoga beoefenen weten dat ook. Wist u dat in 2019 4 % van alle Nederlandse mannen en 13 % van alle Nederlands vrouwen aan yoga deden? In België wil ik laagdrempeliger werken dan de yoga studio en iedereen stimuleren om eenvoudige adem oefeningen te combineren met een positieve mindset.

Adembenemend

De 4 basislessen van 1 uur ‘Adem en Relax’ gebaseerd op mijn methode die ik ‘ZEST’ gedoopt heb, lopen als een trein. in de Fit Out. Ook daar zijn wachtlijsten ontstaan. Vanaf 6 augustus starten we met permanente lessen voor de gevorderden die de basiscursus achter de rug hebben. In september start het eerste bedrijf met een de basisreeks van 4 weken.  Andere klanten boekten een kennismakingsles.

Wat is er zo adembenemend aan zo’n les? Het is een combinatie van oefeningen die ik bij Zen.nl  – in Nederland dus meer dan 10 jaar geleden reeds – volgde én eigen opzoekwerk op You Tube waar   – Stig Severinsen oprichter van ‘Breathology ‘ – Wim Hof en James Nestor de grootste inspiratiebronnen zijn.  Een derde inspiratiebron naast de vorige is de eigen ervaring en mijn drang tot ontdekken en experimenteren.  Zo heb ik in 1995 en 1996 twee marathons gelopen met mijn mond dicht. Neusademhaling, 42 kilometer lang. In Hawaï (met Artsen zonder grenzen december 1995)  finishte ik in 4 uur en 1 minuut. Bij 35 graden en hoge luchtvochtigheid. Door de neus ademen spaarde energie en ik had minder dorst dan de andere 40.000 deelnemers.  Je droogt minder uit bij neusademen.  Een jaar later in ‘normale’ omstandigheden en wat zachte glooiing in het parcours deed ik weer neusademen en haalde ik mijn doel door in 3 uur en 27 minuten te eindigen waar ik gestart was: in Echternach – een adembenemend landschap.

Kennis maken digitaal

Door de Corona maatregelen is het aantal deelnemers in de lessen in Fit Out Destelbergen beperkt. Daarom besloot ik enkele oefeningen online te zetten. Een korte video geeft je al een idee waarover het gaat, hoe je het in de praktijk doet, en hoe simpel het is. Je adem heb je altijd bij, je ademt ongeveer 20.000 keer per dag.  Als je daarvan 2 minuten adem focus toepast bereik je al een rustgevend effect. Ontdek op enkele minuten of het jou iets zegt op www.ontstress.be en met een beetje tekst en een korte video heb je inspiratie, en wie weet ook motivatie. Het is sowieso goed voor je gezondheid, goed om te ontspannen, te ontstressen en als dessertje, om je mindset nog positiever te krijgen dan vandaag. Nog positiever en het kost je geen geld, enkel wat tijd.

Rituelen

Elke dag zit ik op mijn meditatiekussen  (zie foto in deze post) – erfenis van zen.nl – en drink ik koffie of thee uit mijn ‘Adem en Relax’ mok. Dat stimuleert mij om mijn eigen ademrecept regelmatig te nemen, letterlijk in te ademen, de pauzeknop in te duwen. Ik ben mijn eigen proefkonijn, en wil dat ook zijn voor de medische wereld. De contacten zijn al gelegd, ik ben nieuwsgierig en hou je op de hoogte.

Reageren mag op wim@wimrombaut.be – een antwoord komt er altijd, ontstress ondertussen even, want het kan een paar dagen duren.

Ontspannen groet!

Wim

 

 

 

 

 

Covid-19 stimuleert gezondheid en creativiteit

Is Covid-19 een dodelijk virus? Voor oudere mensen met een zwakke gezondheid wel. Voor een enkele jongeling, de uitzondering, ook. Covid-19 heeft veel slachtoffers gemaakt en nog veel meer mensen zijn genezen dankzij de uitzonderlijke kwaliteit en snelheid van onze medici, verpleegkundigen en zorgenden. En toch durf ik zeggen en schrijven dat dit virus de wereld heeft wakker geschud op gebied van gezondheidsbeleid en creativiteit.

Gezondheid

Het gezond houden van de dorpelingen was de eerste opdracht van de Chinese dorpsdokter in de lange geschiedenis van de Chinese geneeskunde. De dokter werd beloond als er minder zieken en ziektes waren. Dat en veel meer kan je lezen in het boek ‘China’s new normal’ van Pascal Coppens met wie ik samen workshops geef – vanaf juli 2020 mag het weer – . Ondertussen lijkt het er op dat ons medisch korps in het Westen lessen aan het trekken is uit de aanpak in China, en is de eerste golf van deze pandemie min of meer onder controle. Voorkomen is beter dan genezen wordt wellicht eindelijk beter begrepen door politici en ziekenfondsen (worden het ooit gezondheidsfondsen?). Immuniteit verhogen door gezonder leven en gezonder ademen, het is ernstig te nemen.

Creativiteit

Terwijl de medische sector zijn slagkracht en daadkracht toonde sukkelde ons politiek systeem richting faillissement. Heel veel bedrijven en sectoren snakten en snakken naar adem. De horeca, theaters, bioscopen, fitnessclubs, de sportsector, het toerisme, de event-business… de deuren gingen gewoon dicht. Deze crisis stortte sommigen in een depressie, en brachten anderen op nieuwe en creatieve ideeën.

Combineer gezondheid en creativiteit

Dat was mijn innerlijke stem toen ik in maart de ene annulatie na de andere binnen kreeg. Ik viel terug op een uitkering van de overheid. Dat was geleden van 1980-81 toen ik verplichte legerdienst volbracht als ambulancier. Bovendien beschik ik over een E.H.B.O. diploma en een reddersdiploma, en in 1979 was ik Belgisch kampioen reddend zwemmen. En in maart 2020 had ik plots tijd om eens goed door te denken over gezondheid en creativiteit. Beter voorkomen dan genezen dacht ik.

Ik geef hier heel beknopt mijn interne dialoog mee. Soms heb ik een gesprek met mezelf, wellicht heb je dat ook af en toe. Ik geef mijn ‘ik’ de naam die mijn ouders mij gaven: Wim. Mijn andere ‘ik’ noem ik niet Wim 2 maar Willem. 6D1C586F-1BC5-4E1E-A481-AFA895DE31FB_1_105_c

Wim: In plaats van mensen te gaan redden, is het geen beter idee om te voorkomen dat ze verdrinken?

Willem: OK, je hebt nu toch tijd, hoe wil je dat doen? Ga je zwemles geven? Je hebt de ervaring en de diploma’s.

Wim: Neen dank u, met mijn klanten – PACE Performance coaching – doe ik de laatste jaren ook af en toe een ademoefening, zowel in teambuildings als in individuele coaching, en dat werkt goed. Het ontstresst en geeft meer focus. Er staan ook een paar van die oefeningen in mijn boek ‘Focus via Pace’.

Willem: Wie zit daar nu op te wachten, ademoefeningen. Hoewel, tja, als mensen niet goed kunnen zwemmen sukkelen ze altijd met hun ademhaling, toch?

Wim: Klopt! maar vergeet nu even het water en het redden, ik heb een aantal jaren geleden een cursus ‘Zen’ gevolgd in Utrecht, daar zaten we op een meditatiekussen gewoon te tellen en te ademen. Ik was daar zo compleet ontspannen van… dat was niet normaal, allez ik bedoel, dat werd mijn nieuw normaal. Zitten ademen op een zitkussen.  Doe ik nog altijd elke morgen, dat weet je toch, dan zwijg jij tenminste een kwartier.

Willem: Ja da’s waar, maar zoiets doen mensen in de yogales en hier in Vlaanderen gaat dat niet werken hoor. Vlamingen zijn achterdochtig voor zo’n fluffy dinges zoals Zen en yoga. Als er 10 % van de mensen naar de fitness gaan, dan misschien 1 % naar de yoga. En gij denkt…

Wim: Ik denk dat we creatief kunnen zijn door ademtraining, relaxatie en positief denken te combineren. En ik ga het nog doen ook. Ik ontwikkel een concept waarbij zowel de muziek als het materiaal als de sfeer en mijn fantastische rustgevende stem natuurlijk, de mensen die naar adem happen door de stress, zodanig tot rust brengt dat ze er op een paar lessen mee weg zijn. Dat ga ik doen.

Willem: Allez, daar gaan we weer zoals in 1994 toen je een versleten matrassenwinkel kocht aan de watersportbaan in Gent en er de modernste fitnessclub van Vlaanderen van maakte. Je weet toch hoe dat afgelopen is? Na 2 jaar was je passage in de Passage al voorbij, je was zodanig kapot dat je er uit stapte.  Teveel stress en teveel werk. Drie maanden thuis gezeten en een drumstel gekocht… knap hoor!

Wim: Merci om me daaraan te herinneren, dat litteken jeukt weer ne keer, dat is alles. Ik heb intussen heel veel geleerd in coaching cursussen, zen cursussen en leadership seminars. Ik mocht al veel CEO’s en managers, hun teams en zelfs zalen vol ouders in scholen inspireren en stimuleren om via kalmte tot een betere focus te komen. Daar zit men nu in deze Corona tijden niet op te wachten. Dus ga ik het anders en creatiever doen: ik creëer een programma om op 4 weken te leren ontspannen, ontstressen, gezond ademen en een positieve mindset te leren ontwikkelen.

 

Willem: Succes ermee, ik ben benieuwd wie daar zal op zitten wachten? En hoe ga je dat programma noemen?

Wim: Ik haal het concept ZEST weer uit de kast.  ZEST is ontstaan tijdens mijn Nederlandse Zen-periode, 2010 – 2011.  ZEST is het Engelse woord voor ‘full of live’ of levenslust.  ZEST is het rapsel van de schil van een citroen of andere citrusvrucht en heeft een pittige smaak en veel vitaminen.  En bij mij is het ook een 4 woorden samentrekking. ZEST staat voor Zen – Energie – Stretch – en Training. Dagelijkse ademtraining op een zitkussen en dagelijks bewuster positief leren denken, gesteund door een simpel ademritueel. Dat wordt het! Naar adem snakken of met een adem die stokt naar je bankrekening kijken wordt vervangen door rustig en gecontroleerd ademen en met een helder hoofd de problemen positief aanpakken. Is dat duidelijk?

Willem: Ja ik snap het? En wanneer begin je daar aan?

Wim: ik ben al bezig, er zijn al een paar filmpjes op mijn Youtube kanaal. En op 18 juni gaat de eerste les door in de Fit Out in Destelbergen, en die is op een paar uur volgeboekt (je moet in deze Coronatijden je plaats reserveren) met een reservelijst… en er komen extra uren in het weekend bij.

Willem: en komt er dan een ZEST-website?

Wim: ja

Willem: allez, je meent het

Wim: ja, en als een bedrijf of een organisatie nu alles op alles zet om economisch en financieel te overleven, dan is dat normaal. Dat is al teambuilding, daar heeft men mij nu niet voor nodig.

Willem: dus zit je zonder werk en daarom probeer je dit nu

Wim: Altijd met uw gezond kritische instelling blijf je mij prikkelen hé. Maar dit is de toekomst man! Gezond blijven en creatief zijn… dat wens ik iedereen, dat wil toch iedereen.  Als je dat kan zijn, dan komt de rest ook in orde. Oh, constructief zijn hoort daar ook bij natuurlijk. En als ik daar op één uur ‘Adem en relax’  daar iets aan kan bijbrengen, dan zal ik dat graag doen. Ontspannen zal men zijn na mijn les. En ik kom ter plaatse hé.

Willem: dan moeten ze u wel bellen hé of mailen op wim@wimrombaut.be

Wim: whatsapp op 0475 609 611 is het handigst. Dat is relaxter dan bellen.

PS  de foto in de thumbnail is mijn diploma ‘kampioen van België reddend zwemmen in 1979

 

China’s Ever Normal Workshop: Wat kunnen we leren van China in deze tijden?

Digitale workshop   Wat kunnen we leren van China in deze tijden?

 

De vraag die we ons vandaag stellen is: “Zal het leven ooit nog normaal worden, en zo ja, wanneer?”.  We zoeken antwoorden over hoe dit ‘nieuwe normaal’ en hoe zich erop voor te bereiden. Moeten we het gewoon uitzitten, onze prioriteiten veranderen of is deze Covid-19 crisis een opportuniteit?

In plaats van te gissen en discussiëren hoe ons nieuw normaal er echt zal uitzien, waarom niet kijken naar het verleden? Laten we kijken naar een land waarbij de enige echte constante de verandering is. Laat China een gids zijn in onze toekomst door de lens van haar verleden, en als voorbeeld van hoe ze de pandemie snel en kordaat aanpakte, en als inspiratie van hoe Chinese bedrijven er nu versterkt uitkomen.

aaccf500-8594-48e4-8be5-0249d837879b

Pascal Coppens, partner bij Nexxworks, is keynote speaker en geeft workshops over wat we kunnen leren van China. In 2019 bracht Pascal de nederlandstalige bestseller China’s New Normal uit, waar hij ons Nieuw Normaal al schetste vanuit de Chinese realiteit en context. Pascal geeft wereldwijd, van Shangai tot Dublin en Istanbul, fel gesmaakte keynotes over zijn passie: China. Hij opent zo telkens de ogen en ‘mind’ voor de snelheid, de efficiëntie en de motivatie van de Chinese aanpak: Ondernemend, innovatief, organisatorisch, klantgericht, competitief, resultaatgericht, leidinggevend, samenwerkend, visionair, duurzaam…

In maart 2020 veranderde alles. De bedrijfswereld drukte op de pauzeknop, en zijn keynotes en workshops werden uitgesteld naar het najaar. Multinationals zoals o.a. Microsoft, SAS en Bridgestone, waarbij digitaal communiceren al hun Nieuwe Normaal was, boeken Pascal nu voor online webinars. Pascal’s ervaring, kennis en inzichten in hoe China door de crisis is gezwommen is nu relevanter dan ooit voor bedrijven die zich willen of moeten heruitvinden. Wist je bijvoorbeeld dat de twee grootste Chinese e-commerce bedrijven Alibaba en JD.com beiden uit de SARS crisis van in 2002 zijn voorgekomen? Wist je zo dat miljoenen boeren in China sinds maart hun groenten nu rechtstreeks via het internet verkopen, en personeel in de horeca op grote schaal uitgehuurd worden aan delivery bedrijven dankzij Alibaba?

Hoe kan jij als bedrijfsleider je business een boost geven in deze onzekere, onvoorspelbare tijden? Hoe kan je je team scherp houden en de juiste keuzes maken? Hoe kan jij relevanter worden voor de vele twijfelende klanten? Moet je nu onafhankelijker worden van China, en zo ja, hoe? Maar vooral, hoe kan je vlug opnieuw rendabel worden? Hoe combineer je de bottom-line zonder oog te verliezen op de toekomst? Voor Chinese bedrijven is dit het Ever Normal.

Wie kan je daarbij beter inspireren en stimuleren dan Pascal Coppens die 20 jaar in het Ever Normaal van China werkte als bedrijfsmanager en seriële tech ondernemer? Een digitale workshop vanuit je kot biedt een antwoord op de vraag ‘hoe kunnen we snel schakelen en met vertrouwen de toekomst in gaan, ook al is die onbekender en onzekerder dan ooit’

Hoe kan je dat doen?

Pascal Coppens en Wim Rombaut begeleiden je in het denkproces. Zij gaan met een 10-tal mensen een halve dag aan de slag via je zelf gekozen digitaal kanaal. Met de nieuwste feiten, de nieuwste inzichten en met snelle communicatie bereiken we op 4 uur een energieboost in de groep, die klaarstaat in de startblokken van het ‘nieuwe normaal’.

Pascal geeft updates en actuele voorbeelden van telkens 10 minuten. Wim stimuleert met uitdagende vragen om hierover te reflecteren, eerst kort ieder voor zich, dan met elkaar in een constructief gesprek. Pascal zal als klankbord de nodige feedback geven en uitdagen om  ongelimiteerd en actiegericht te denken. We zorgen dat iedereen scherp blijft door alles in blokken van 35 minuten in te delen.

Praktisch voor jouw bedrijf

In een intakegesprek bepalen we de onderwerpen die aan bod zullen komen, maar altijd in de context van het Nieuwe Normaal.

  1. Wat kan je NU beter doen in je interne organisatie op basis van de lessen die we van China kunnen leren: daar is men terug aan het werk, hoe pakt men het daar aan, en wat is bruikbaar voor ons, en wat niet?
  2. Wat kan je NU beter doen voor je klanten en leveranciers op basis van de kennis en inzichten van de Chinese aanpak. Wat gaan we hier concreet mee doen?
  3. Op welke manier gaan we MORGEN om met prioriteiten in het Nieuwe Normaal? Moeten we versnellen of vertragen? Meer samenwerken of strategischer zijn? Focus op agility of efficientie eerst? De klant volgen of als merk duidelijke richting geven?

We brengen voorbeelden die relevant zijn voor jouw sector en kiezen samen topics zoals innovatie, agility, klantgerichtheid, supply chain, economie, online, ecosystem, sustainability, people, leiderschap,… of andere topics, met als doel de directe actie na de workshop.

In 2019 gaven Pascal en Wim vele workshops samen gedurende een halve of een volledige dag aan bedrijfsleiders van Touring, Barco, Delaware, KBC, G4S, La Lorraine, Upgrade Estate, Van Hoecke, …Vanaf heden, bieden Pascal en Wim jou in een korte, krachtige digitale versie de kans om snel en constructief nu al stappen te zetten in het Nieuwe Normaal post-corona.

 

Nieuwsgierig hoe we dat aanpakken? Contacteer ons en ontdek wat dit voor jouw kan betekenen.
IMG_0132

Vriendelijke groet,

Pascal en Wim

 

 

pascal@pascalcoppens.com

wim@wimrombaut.be

 

 

nuttige links

Blijf op de hoogte dankzij de korte en heldere up to date video’s over China’s Ever Normal.

Check Pascal’s Youtube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCTdWsl15oEt0nZZy9Z1fnhQ

 

 

 

 

 

Digitale Teambuilding dat kan vanaf NU

SOCIAL CONNECTING – MENTAAL GEZOND – DIGITAAL FACILITEREN – VANUIT UW én ONS KOT! – VISUAL REPORT – ONE TEAM ook ONLINE –

 

Ben je op zoek naar iets interessant én leuk om jouw thuiswerkend team mee te verrassen?

Een teambuilding, jaarlijks personeelsfeest, personeelsuitstap in de zomermaanden, een gezellige afterwork… dit alles is nu niet mogelijk.  Psychologen waarschuwen ons voor het gebrek aan verbinding met elkaar, en net dat overkomt ons nu, … of toch niet…

Iedere MANAGER of BEDRIJFSLEIDER die op een originele manier zijn/haar team -dat nu noodgedwongen van thuis uit werkt- wil belonen/stimuleren kan bij ons terecht. Een knuffel, een hug: het komt terug. Nu is dat ànders en is deze onwennige situatie zorgt soms voor frustratie. Lange online meetings, hoofdpijn, gebrek aan focus, aan goesting.Nood aan een ONE TEAM gevoel ONLINE? Wij faciliteren dat graag! SOCIAL CONNECTING in de praktijk.

Onze ervaring om een groep in levende lijve verrassend snel elkaar beter te leren kennen, beter te begrijpen, beter te waarderen met onze Performante aanpak hebben we nu klaar op digitale wijze.

Wij faciliteren je team om op een originele, verrassende en effectieve mannier gedurende ±3u met elkaar te connecteren, begeleid door 2 coaches, experten in verbinden. Wim Rombaut en Sven Van wettere begeleiden jouw team vanop een digitaal platform (jij kiest) zodat ze hernieuwd en ànders kennis met elkaar kunnen maken via interessante vragen, ludieke opdrachten en spraakmakende interventies, alles vanop afstand.  Iedereen thuis, vanuit zijn of haar kot, en toch verbonden met elkaar!  Dit concept is opgebouwd rond het PACE model dat zijn waarde in grote en kleine organisaties al bewezen heeft: Presteren/Pauzeren op een Authentieke, Constructieve en Enthousiaste manier.

  • Authentiek focust op de medewerker: “wat kan/wil jij vertellen over jezelf aan collega’s, mogelijks iets wat de anderen zal verbazen?”, “wat heb jij nodig om nu goed te functioneren?”, “wat doet deze situatie met jou?”, … ‘social distancing ‘ smeden we om tot ‘social connecting’.  in ACTIE! 
  • Constructief is te begrijpen als: “hoe ga je op een constructieve manier om met deze situatie?”, “wat doe je al goed en wat kan er beter?”,  Korter en krachtiger meetings. Tips en tricks.
  • Enthousiast als kers op de taart: “waar kijk jij nu naar uit?”, “wat zorgt voor een geluksgevoel?”, vanuit je kot toch fun en functional aan de slag, in je jogging en je slippers als je wilt.

We leveren kwaliteitsvol maatwerk en door ons bijzonder goed voor te bereiden – een grondige intake met jou als manager, teamlead, eigenaar – garanderen we dat, na deze korte en krachtige teambuilding, jouw thuiswerkende medewerkers met hernieuwde energie, én met een bredere kijk op elkaars functioneren, opnieuw enthousiast aan de slag gaan!
Dit is jouw uniek cadeau aan hen! Sven en ik zijn er klaar voor!  contact wim@wimrombaut.be

Wim

PS we begeleiden dit met twee, inclusief een visual report zoals de visual hierboven, getekend ter plaatse door Wim.

Vallen en opstaan

Op 6 mei 2019  viel ik en kon ik niet meer opstaan. Ik herinner me zo goed als niets meer. Het was een zware val met de racefiets. Pech. Ik reed samen met een groep ervaren fietsers langs de Schelde op een mooie maandagochtend. Er lagen heel wat afgevallen takken op het jaagpad, dat herinner ik me wel nog. Eén van die takken, stak zich in mijn voorwiel. Daardoor blokkeert dat wiel en vlieg ik overkop. Dat is me verteld door mensen die achter me fietsten in het peloton.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_7ff1

Dankbaar

Mijn helm heeft mijn leven gered. Toch was er nog wat lichamelijke schade. Ribben gebroken, jukbeen gebroken, oogkas gebarsten, schouder gekneusd. Zware hersenschudding en even bewusteloos… Medefietsers hebben zich over mij ontfermd en een ambulance gebeld. De bestemming was de spoedopname van het AZ Oudenaarde en na 9 dagen kon ik naar huis. Dankbaar voor alle hulp lag ik daar 9 dagen een beetje te bekomen. Tot op vandaag ben ik nog altijd dankbaar. De fietsers, dokters, verpleegkundigen, mijn familie, mijn vriendin: iedereen die voor mij gezorgd heeft: heel veel dank! Na enkele dagen kon ik weer opstaan. Na het vallen. Daarop volgde een revalidatie van 3 maanden en dat was een intense en interessante periode. Ik schreef heel wat pagina’s om alles mentaal te verwerken. Dankzij deze reflectie ging het gesprek met mezelf de positieve kant op. Leerrijk proces. Fysiek mocht ik echt heel weinig doen in het begin. Ik kon wel mijn werk als coach blijven doen. Gelukkig. Mijn neuroloog gaf me groen licht na 12 weken om terug op de weg te fietsen. Dat gaat nu weer goed,  4 weken later is de conditie weer redelijk. En de invloed van de gelukshormonen die via sport en beweging in mijn bloed circuleren doen hun werk voortreffelijk.

Opstaan

Vallen en opstaan is een uitdrukking. En vallen kan iedereen, dat is op zich meestal geen bewuste keuze. Vallen is bijna altijd een ongewenst en onverwacht fenomeen. De laatste jaren gebeuren valpartijen in het professioneel wielrennen steeds vaker. De gevolgen zijn soms licht en dat is dagelijkse kost voor wie het wielrennen volgt. Soms zijn de gevolgen heel zwaar. Wout van Aert en Chris Froome bijvoorbeeld, zitten volop in een lange revalidatie.  Zonder garantie op succes maar positief gestemd. Helaas is de afloop soms fataal. Bjorg Lambrecht viel op 5 augustus 2019 in de Ronde van Polen en stierf kort nadien aan de gevolgen van zijn kwetsuren. Vreselijk. Vallen en nooit meer opstaan, wielrennen is een risicosport. Steeds meer.

Na het vallen

Men kan fysiek vallen, mentaal vallen en emotioneel in een put vallen… Na mijn val nam ik me voor het constructieve en positieve denken meer te gaan oefenen. Ik was toch veroordeeld om stil te liggen en stil te zitten, en ik miste beweging natuurlijk. Dat lukte meestal zeer goed. Opbouwende gedachten, dankbaarheid, genieten van de rust, kijken naar mogelijkheden, lezen, muziek beluisteren, podcasts beluisteren… Dat zijn een paar helende activiteiten voor het hoofd en het hart.

Ik schreef dagelijks een paar pagina’s. Ik las veel over valpartijen en de reactie van de wielrenner hierop. De verhalen van Sean De Bie, Stig Broeckx, Marc Herremans, Jolien D’hoore, Marianne Vos… het raakte me meer dan vroeger. Ik besloot hieruit te leren, als coach, als sportmens, als partner, als papa, als vriend. In mijn vorig boek ‘Focus via Pace’ beschrijf ik het constructieve denken en deel ik een aantal mentale oefeningen om dit in de praktijk te brengen. Geen blind optimisme en overdreven positiviteit. Wel een handleiding om je reacties op onverwachte en onaangename gebeurtenissen positiever te krijgen. Om als leider het voorbeeld te geven aan je team,  aan je collega’s en vrienden, aan je kinderen.

De pagina’s die ik na mijn val schreef zullen de basis vormen van mijn volgende boek. Ik wil een tegenslag, een pijnlijke val met heel wat fysiek ongemak en mentale strijd, omzetten naar een receptenboek voor gezonde voeding voor de hersenen. Dat mijn hersenen flink dooreen geschud zijn is geen excuus. Ik ben genezen verklaard ondertussen. Tijd om met de lezers te delen wat vandaag in 2019 de technieken, de recepten, de trucs, kunnen zijn. Welke trucs, technieken en recepten het kunnen zijn voor jou, want jij kiest zelf hoe je het gerecht van constructief denken en positief omgaan met vallen gaat samenstellen. De ene houdt van yoga, de andere haat het. Meditatie niets voor jou? Hmmm, er zijn zeer eenvoudige en makkelijk toe te passen vormen van meditatie.  liever pure denkoefeningen? En muziek kan zoveel betekenen. Massage. Hoe dan? Eens proberen?

hét recept is je eigen recept

De ingrediënten om je eigen recept te maken om op een snelle en interessante manier te leren opstaan na een val, die wil ik je op een duidelijke en eenvoudige manier aanbieden in mijn nieuwe boek. Hopelijk geeft het jou inspiratie en goesting om niet te wachten tot je eens écht valt, tot je echte tegenslag incasseert. De oefening in constructief denken begint iedere avond als je in je bed kruipt. Net voor je gesprek aangaat met je puberende dochter. Net voor een moeilijke vergadering.  Hoe kan je jezelf leren dat positieve en opbouwende gedachten aangenamer en effectiever zijn? Ik heb er een concreet idee over. En een concreet plan. De wielrenners (m/v) zijn de helden in dit verhaal. Wat kunnen wij van hen leren in het proces van opstaan, van terug komen, terug vechten? Waar komt die kracht vandaan om snel te herstellen en steeds weer opnieuw te beginnen? En hoe doe je dat?

Op die vragen zoek ik boeiende antwoorden. In 2020 mag je het boek, e-book en misschien podcast verwachten.

Heb je zelf voorstellen, ervaringen, vragen? laat het mij weten. Ik was 3 maanden uit ‘de running’ De tijd is rijp nu, ik kan weer aan de slag, en je mag me voor elke vraag in deze context contacteren. Je krijgt gegarandeerd een antwoord.

Ik wens je veel constructieve gedachten en fijne gesprekken met je vrienden hierover,

Hartelijk,

Wim

Mentaal in topvorm dankzij bewegen, hoe zo?

Mentaal fit, mentaal in vorm, mentaal scherp… iedereen wil dat wel, iedereen is dat ook regelmatig. En is dat voldoende om het vol te houden, je werk, je verantwoordelijkheden? Is mentaal fit, scherp, goed… goed genoeg voor jou? In mijn dagelijkse gesprekken met klanten is het vaak goed en toch wil men het beter. Beter wordt het als we praten, luisteren en samen tot conclusies en acties komen.

Vaak is één van de acties: opnieuw de draad van bewegen opnemen. Fietsend de kinderen naar de opvang brengen bijvoorbeeld. Of fietsen als sport opnieuw integreren in het schema. Of fanatiek voor een doel gaan trainen. Het is allemaal meer dan OK, het is functioneel op veel vlakken. Direct is het effect van ontspanning en conditiewinst. Op lange termijn is er meer focus en meer doorzettingsvermogen op alle niveau’s: professioneel en privé. Bewegen en bij uitbreiding sporten is ‘where the magic happens’ als het je ligt. En dat ligt veel mensen, want het zit in ons DNA.

Ik las een interessant artikel van een management goeroe die ik ooit een volledige dag een samenvatting wist te geven van 10 managementboeken. Hij is en blijft een inspiratie en kent de bedrijfswereld van binnen en van buiten: Ben Tiggelaar.

Lees dit mocht je interesse gewekt zijn ivm mentale fitheid dankzij fysieke beweging en hoe het in elkaar zit: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/23/zo-voel-je-je-geestelijk-gezonder-a3970992