Batterijen opladen: take a break

on top of it

De zomer, de vakantie, de ontspanning: het lokt en lonkt. Hoe waren de cijfers van het tweede kwartaal? Van het eerste half jaar van 2016? In vorige blogs gaf ik aan dat de pace, de snelheid, steeds hoger ligt in de bedrijven. Onlangs was ik in mijn bankkantoor, het was al lang geleden. “Om je nog beter te bedienen nog enkel op afspraak in de namiddag” stond er aan de ingang. Het was namiddag… doeme toch.

 

Handig als je het weet, en de aankondiging hiervan  -per mail tussen de duizend andere mails – was me ontgaan. Mijn vriendelijke contactpersoon maakte dan maar snel een afspraak ter plaatse met mij en ik kon binnen komen. Serene stilte. Hard werken. Meer doen op korte tijd. Daarom organiseren banken zich op deze manier. Meer electronisch verkeer, handig, meer doen met minder personeel. En het werkt nog ook. En snel en vriendelijk. Dit vergt natuurlijk zoveel energie dat wij regelmatig even energie moeten bijtanken. In het weekend, op vrije dagen, op vakantie. En tijdens het werk. Na een vergadering van een uur (zo wat het maximum toegelaten time slot), na het geconcentreerd documenten lezen, schrijven, opmaken… na een on line demo of een lange call… verlangt ons brein en ons lichaam naar variatie. Variatie is wat ons scherp houdt, wat onze hersenen aandrijft, aanvuurt. Resultaat doet dat ook, maar daar moet men soms lang op wachten. En als het dan uitblijft of tegen valt door het weer, door de conjunctuur, door de files, of gewoon door het feit dat mensen het product nu niet willen kopen… dan blijven de hersenen en het hart een beetje teleurgesteld achter.  Om na het spreken met een gemiste klant, een gefrustreerde leverancier, een ontgoochelde collega op een positieve manier te kunnen recupereren is vaak een mentale of fysieke ‘break’ nodig. Een ‘loskomen’ van de materie. Een sigaret, koffie, naar het toilet gaan… om maar enkele breaks te noemen: in alle bedrijven, in iedere organisatie is het de gewoonte, een normale korte mini pauze.

Dat kan beter. Iedere dag bewust na een uur even op je hoofd gaan staan, een balletje slaan op de ping pong tafel, een minuut of drie ‘de plank’ doen naast je bureau, een mini meditatiesessie van drie minuten op je kussen.. het zijn duidelijk bewezen winnende strategieën om beter om te gaan met je energie, om stress in positieve en performante banen te leiden, en om je partner bij het thuiskomen te sparen van je gezaag en geklaag. Iedereen ieder uur een break op maat. Inhale, exhale, focus, ontspan… slow down the pace.

Succes of niet na het eerste half jaar, de energietank is sowieso leeg na een aantal maanden op hoge snelheid en intensiteit doorgaan. Verstandig vakantie nemen is dus ook een kunst. De gezonde mix van sporten, rusten, lezen, niets doen, niets bezoeken, niets… behalve connecteren met de natuur, de cultuur, de kern van je eigen ‘zijn’. Zijn als aanvulling op “hebben”.  Er gewoon mogen zijn, en slapen, en vriendelijk zijn tegen de mensen die je niet kent, en tegen de natuur, ook al valt het weer soms tegen. Het lezen en leren hoe je écht diep ontspant, wat er echt voor jou werkt. Zen misschien? als het je ligt misschien. Lekker lui zijn, dat ligt de meeste mensen wel. Gun het jezelf. Slow down. Slow pace.

Dat wens ik jou de komenden maanden als je met vakantie gaat. En als je niet gaat of al geweest bent. Neem dan elk uur een minuut of drie vakantie met je hersenen. Die hebben die variatie nodig. En dat wist je al. Nu het nog doen. Succes!

Bedankt lieve klanten, lezers en lezeressen voor een boeiend, rijk gevuld en zeer gevarieerd eerste half jaar! Ik ben met vakantie tot 30 juli en vanaf 1 augustus met compleet opgeladen batterijen brengen we de pace weer op niveau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − twelve =