Adembenemend

Adem en Relax in Coronatijd

Het is zo. Mensen die in het ziekenhuis belanden door het Covid-19 virus hebben heel vaak longproblemen. In het slechtste geval moeten zij beademd worden.  De angst dat het ooit met mij, met jou,  zo ver komt sluimert ergens mijn, en wellicht ook in jouw hersenen.

Ik laat jaarlijks mijn bloed prikken om te checken of ik mijn trainingsregime van 5 tot 7 uur matig intens tot intens fietsen op een gezonde en verantwoorde manier kan verder zetten. Ik ben tenslotte 60 plus. Een risicopatiënt in Coronatijd. En omdat ik in april 1000 kilometer had gefietst – half werkloos zijnde – was ik niet ongerust geworden over een tijdelijk verlies van mijn geurvermogen. Ik rook 14 dagen niet veel, maar het eten smaakte wel, ik sliep goed en reed stevig mee met mijn jongere fietsvrienden.

Coming out

Ondertussen startte ik als trainer –  op 18 juni – met mijn cursus ‘adem en relax’ in fitness en health center ‘Fit Out’ in Destelbergen en lanceerde ik de website www.ontstress.be zoals in vorige blog aangekondigd. Het is tijd voor mijn coming out.

Ik doe al jaren elke morgen ademoefeningen die ook meditatief zijn. Ik fiets 5000 km/jaar en hang regelmatig aan de rekstok en in de ringen. Ik eet vegetarisch, behalve een beetje kaas (bijna) vegan. Ik drink regelmatig lekkere bloedverdunners, rode wijn dus. Flavenoïden, kurkuma, noten, zaden, plantaardige proteïnen en weinig suiker, het behoort allemaal tot mijn voedingsschema.  Zouden voeding, sport en slaap nu te maken hebben met mijn gezonde bloedwaarden?

De coming out is dat er behoorlijk wat anti stoffen tegen Covid-19 in mijn bloed zijn vastgesteld. Dat is nu 3 weken geleden. Ik had geen symptomen op dat moment,  integendeel: mijn longen, spieren en hart liepen als een trein. Een trein die ook regelmatig stopt, pauze neemt, ontspant.

Ik nam recent contact met de medische wereld omdat ik vrijwillig proefkonijn wil zijn. Hoe snel gaan die antistoffen uit mijn bloed verminderen? Hoe reageert mijn lichaam als ik 2 minuten mijn adem in houd? Of 3 minuten?  Hoe zit dat met mijn familie?  Een boodschap aan Sciensano en de virologen, ik geloof écht dat lichaam en geest beter zullen omgaan met dit virus als we leren door de neus ademen, trager ademen en daar dagelijks aandacht voor hebben. Gezondheidsmanagement via ademhaling? Ja! Mensen die yoga beoefenen weten dat ook. Wist u dat in 2019 4 % van alle Nederlandse mannen en 13 % van alle Nederlands vrouwen aan yoga deden? In België wil ik laagdrempeliger werken dan de yoga studio en iedereen stimuleren om eenvoudige adem oefeningen te combineren met een positieve mindset.

Adembenemend

De 4 basislessen van 1 uur ‘Adem en Relax’ gebaseerd op mijn methode die ik ‘ZEST’ gedoopt heb, lopen als een trein. in de Fit Out. Ook daar zijn wachtlijsten ontstaan. Vanaf 6 augustus starten we met permanente lessen voor de gevorderden die de basiscursus achter de rug hebben. In september start het eerste bedrijf met een de basisreeks van 4 weken.  Andere klanten boekten een kennismakingsles.

Wat is er zo adembenemend aan zo’n les? Het is een combinatie van oefeningen die ik bij Zen.nl  – in Nederland dus meer dan 10 jaar geleden reeds – volgde én eigen opzoekwerk op You Tube waar   – Stig Severinsen oprichter van ‘Breathology ‘ – Wim Hof en James Nestor de grootste inspiratiebronnen zijn.  Een derde inspiratiebron naast de vorige is de eigen ervaring en mijn drang tot ontdekken en experimenteren.  Zo heb ik in 1995 en 1996 twee marathons gelopen met mijn mond dicht. Neusademhaling, 42 kilometer lang. In Hawaï (met Artsen zonder grenzen december 1995)  finishte ik in 4 uur en 1 minuut. Bij 35 graden en hoge luchtvochtigheid. Door de neus ademen spaarde energie en ik had minder dorst dan de andere 40.000 deelnemers.  Je droogt minder uit bij neusademen.  Een jaar later in ‘normale’ omstandigheden en wat zachte glooiing in het parcours deed ik weer neusademen en haalde ik mijn doel door in 3 uur en 27 minuten te eindigen waar ik gestart was: in Echternach – een adembenemend landschap.

Kennis maken digitaal

Door de Corona maatregelen is het aantal deelnemers in de lessen in Fit Out Destelbergen beperkt. Daarom besloot ik enkele oefeningen online te zetten. Een korte video geeft je al een idee waarover het gaat, hoe je het in de praktijk doet, en hoe simpel het is. Je adem heb je altijd bij, je ademt ongeveer 20.000 keer per dag.  Als je daarvan 2 minuten adem focus toepast bereik je al een rustgevend effect. Ontdek op enkele minuten of het jou iets zegt op www.ontstress.be en met een beetje tekst en een korte video heb je inspiratie, en wie weet ook motivatie. Het is sowieso goed voor je gezondheid, goed om te ontspannen, te ontstressen en als dessertje, om je mindset nog positiever te krijgen dan vandaag. Nog positiever en het kost je geen geld, enkel wat tijd.

Rituelen

Elke dag zit ik op mijn meditatiekussen  (zie foto in deze post) – erfenis van zen.nl – en drink ik koffie of thee uit mijn ‘Adem en Relax’ mok. Dat stimuleert mij om mijn eigen ademrecept regelmatig te nemen, letterlijk in te ademen, de pauzeknop in te duwen. Ik ben mijn eigen proefkonijn, en wil dat ook zijn voor de medische wereld. De contacten zijn al gelegd, ik ben nieuwsgierig en hou je op de hoogte.

Reageren mag op wim@wimrombaut.be – een antwoord komt er altijd, ontstress ondertussen even, want het kan een paar dagen duren.

Ontspannen groet!

Wim

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =