De ronde van Vlaanderen: Cancellara cool cat

Topsport is kunnen afzien, is kunnen omgaan met risico’s, is genieten van uitdagingen en de stress die dit meebrengt. Presteren is de norm, de belangen zijn groot. De populairste ééndagskoers ter wereld wordt geconfronteerd met ‘nervositeit’ van de renners, de ploegleiding, de organisatie… Ieder jaar stijgt de stress. Op alle niveaus.  U hebt het allemaal gelezen, gehoord, gezien… Even gesurfd naar de website van Sporza en deze quote van Wim Van Herreweghe, al meer dan een decenium directeur van de Ronde, er uit geplukt. 
Cancellara wint in Oudenaarde 6 april 2014  foto Nieuwsblad
“Het was een gedroomde finale. Wij duimden een beetje voor Vanmarcke, maar Cancallera is misschien de beste van zijn generatie in deze koersen”, vertelde Van Herreweghe aan Sporza. De koers werd wel overschaduwd door de vele valpartijen. “Maar die zijn van alle tijden”, relativeerde de organisator. “Dat komt ook omdat er veel spanning is.”

 

 

 

 

Spanning, het woord is een synoniem van ‘stress’. In een recente blog van 10 maart schreef ik over de kracht van stress. Een jaar geleden had ik het over Cancellara en Federer, twee Zwitsers met een hoog Zen-gehalte, topperformers, mentaal en fysiek bij de besten ter wereld, gebaseerd op een sterk lichaam en een grote motivatie. Gisteren, 6 april 2014, viel alles samen: mentale focus, zware trainingsarbeid, sluwe scherpte na een uitputtingsslag met valpartijen en onverwachte obstakels. Wie is sterk, slim en afwerker? De topperformer Cancellara. Stress is voor hem een uitdaging, kalmte zijn handelsmerk. Aan de start in Brugge vroeg de reporter: ‘can you enjoy this moment, now you feel the pressure to be the winner?’ Cancellara: ‘of course I enjoy this moment’. Wat een cool, een focus en zelfvertrouwen. Managers die succesvol zijn doen net hetzelfde: bij de grootste stress en de grootste uitdagingen: cool blijven en uitblinken. Cool cats perform at their best under stress. Cancellara is heel PACE, hij zet de PACE: performant, authentiek, constructief en enthousiast.