De Giro en de verkiezingen: winnen op veerkracht

Een hondenstiel zegt men. Van de ene vergadering naar het andere interview hollen, vliegen, haasten. Wat hebben toppolitici en topwielrenners gemeen? Wat is er zwaarder? De marathon van de verkiezingsdebatten lopen of de Giro d’Italia rijden: 21 dagen koersen en 3459 kilometer afleggen. Winst door veerkracht. De foto’s geven twee zeer veerkrachtige mensen weer: een Belgische politica die veel tegenwind overwon, en een Zwitserse topatleet die altijd sterk terug kwam ondanks zware valpartijen. Beiden presteren ze op topniveau.

images-1Elke dag alles uit de tank halen, je wonden likken, valpartijen incasseren, journalisten en commentatoren trotseren. Je moet  uiteraard fysiek in supervorm zijn om deze uitdagingen dag in dag uit aan te kunnen. Mentaal van staal, of net niet, mentaal veerkrachtig, wat betekent dat? Toppers onderscheiden zich door hun uithoudingsvermogen, incasseringsvermogen, kalmte, scherpte, techniek, strategie, aanpassingsvermogen… Een batterij competenties en talenten is niet genoeg. Een stevige voorbereiding, een performant team, een ijzeren wil om door de pijngrens te gaan horen daar ook bij. Dat zijn enkele ingrediënten die de moderne gladiatoren van de politiek en de sport in hun recepten moeten draaien om hun prestaties constant op hoog niveau te houden. Sporters, managers, politici moeten presteren: in het oog van de storm, voor het oog van de camera. Iedereen kijkt mee. Haarscherpe beelden van kapotte broeken en truitjes, afgeschaafd vel, bloed en stukjes asfalt in opengereten spieren. De RAI gaat wel heel ver dit jaar. Voor mij té ver.

Haarscherpe beelden van minuscule zenuwtrekjes, zelfs in de radiostudio, van politici, worden van commentaar voorzien. Maggie lacht altijd vriendelijk, Koen was wat nerveus, Wouter kijkt zachtmoedig, Bruno lijkt in zijn gat gebeten… en de dag nadien weer glimlachend opnieuw de arena in. Dat heet veerkracht.

fabian-cancellara-alles-of-niets-op-paterberg-id4314453-1000x800-nAls mental coach en trainer heb ik het voorrecht soms op de eerste rij te zitten. Ik ken de twijfels en de eenzaamheid, de voorbereiding, de spanning, de stress om altijd ‘top’ te zijn. Met veel respect mag ik mee beleven hoeveel energie het vraagt om constant scherp te zijn, kalm te blijven, terug te komen uit het dal dat vaak pijnlijk diep kan zijn. Veerkracht, constructief denken, concentratietechnieken en ontspanningstechnieken: daar kan je het verschil maken. Iedere renner die start in de Giro is een uitzonderlijk topsporter. Ook al doen er dagelijks slechts enkelen mee voor de overwinning, ook al is een beetje koorts voldoende om er uit te gaan. Ieder TV-optreden voor de verkiezingen is een (boks)wedstrijd, iedere keer weer die stress. Stress kan je drijven tot betere prestaties, maar er zijn grenzen. Dat is dan weer het uitdagende en prikkelende aan mijn job: hoe verleggen we die grenzen, hoe bewaak je ze, hoe doseer je zodat je iedere dag opnieuw het beste uit jezelf bovenhaalt. En vooral: leren aanvaarden dat het soms iets minder is om dan veerkrachtig opnieuw uit te hoek te komen, want omgaan met een dipje, een tegenslag, een langdurige uitputtingslag: dat is wat de echte performers kenmerkt. Uit een verloren gewaande positie terugkomen en scoren doet zoveel meer deugd. Daar maken echte topperformers het verschil. Maggie De Block en Fabian Cancellara hebben dus heel wat gemeen. Veerkracht, altijd terugkomen, en steeds beter worden. Het PACE coachmodel biedt duidelijke handvaten om dat doel te bereiken, het blijft bij je eigen talenten en interesses en haalt het beste uit jou naar boven.

Ik wil al mijn klanten feliciteren met de veerkracht en het doorzettingsvermogen die ze dagelijks tonen. Het is een eenvoudig recept, en toch vraagt het veel inzet, wilskracht en discipline om het vol te houden. Aan allen van harte nog veel succes.