Burn-out en Gent-Wevelgem: storm management

Stijgende burn-out cijfers vliegen ons om de oren. In Brussel, in België, in Nederland… overal, dus ook in Vlaanderen. Raadpleeg in één oogopslag het rapport van de SERV van eind 2014. Een mega probleem vandaag, een giga probleem morgen. Stress! Managers, ondernemers, politici: zij krijgen nog meer stress omdat de naakte cijfers de naakte waarheid tonen.  Burn-out kost geld, energie en tijd. Steeds meer medewerkers moeten lossen uit een steeds sneller vooruitstormend peloton. Gent-Wevelgem 2015 vorige zondag was een wedstrijd die als metafoor kan dienen van hoe het er in de nabije toekomst zal aan toegaan in organisaties en bedrijven. De renners reden door “zwaar weer”. Regen, kou en veel wind, windstoten ook.  Michel Wuyts zei: “als dit geen Flandrien – weer is, dan weet ik het niet meer.”   Het is zoals voor onze kleine en grote KMO-leiders.  in Vlaanderen alle dagen Flandrien en Flandrienne moeten zijn om in het bestuurlijke en socio-economische stormweer, met windstoten ook (zie foto) overeind te blijven. De kopmannen proberen zich te handhaven in de kopgroep. De “knechten” (in het wielerjargon heerst nog een archaïsche taal) rijden zich te pletter voor hun kopman, en meestal komen zij uitgeput enkele minuten later over de aankomstlijn. Dit keer zwaar weer: amper negenendertig renners haalden de finish. 39. Van de ruim tweehonderd starters.  Normaal is anders: iedereen die niet met de ambulance terugkeert, komt als een professioneel wielrenner over de finishlijn. De hele ploeg likt zijn wonden om het verlies, en er is er één die wint en heel het team mag mee feest vieren. In het bedrijfsleven is het de hele ploeg die samen met hun kopman en manager probeert het hoofd boven water te houden (flip naar zwemmers metafoor).

GWduikGThomas foto Tim De Waele.  Geraint Thomas van de weg geblazen. 

Beweren dat in de toekomst nog twintig procent van de medewerkers in bedrijven de finish haalt is natuurlijk overdreven. Gent-Wevelgem was dan ook een uitzonderlijke editie waarbij een achtendertig jarige Italiaan achtendertig overgebleven strijders, de meesten Flandriens en veel jonger dan hij, letterlijk in de vernieling reed. Hoofd en benen in topvorm zei Luca Paulini achteraf. Slim, zelfzeker en sterk. En ervaren. Op die leeftijd nog meedraaien met de top en de zware omstandigheden winnen, dat is een echte Top Performance.

Wat heeft een mens nodig om dat te kunnen? Hij of zij moet multi getalenteerd zijn, hoofd en benen, en moet vooral zelfzeker en moedig zijn. Een immense hoop motivatie zorgt voor doorzettingsvermogen, ook bij tegenslag (Cancellara zal ook nu weer terug komen, net als Tom Boonen). Een sterke ploeg heeft een sterke ploegleider en een sterke staf. Budget is belangrijk, maar zoals in het voetbal: de rijkste ploeg verliest ook regelmatig. De juiste mensen op de juiste manier motiveren, laten ontspannen en rusten als ze vermoeid zijn, de teamspirit hoog houden: dat is de context waar talent kan floreren. Deze morgen hoorde ik Ericsson CEO Saskia Van Uffelen op radio 1 pleiten voor een duobaan als CEO. Deze succesvolle CEO doet het op de manier van de toekomst: om het langer op een degelijk niveau te kunnen volhouden. Met een klik kan je het herbeluisteren.

Burn-out de kop indrukken kan dus op verschillende manieren:  begin met het organiseren van een betere structuur in bedrijven, overheidsinstellingen, ondernemingen: flexibel, open voor variatie in tijd en ruimte. Leer vanaf jonge leeftijd, op school en hoge school, hoe men met druk, stress, verandering, op een constructieve manier kan omgaan. Stimuleer managers en leidinggevenden om zich bij te scholen en zich coachend leiderschap anno 2015  eigen te maken. Autoritaire en directieve managers krijgen het steeds moeilijker. Voor hen loert het ontslag of de burn-out. Leer een organisatie denken in projecten, processen, people oriented: de klant en de medewerker centraal. De resultaten zullen volgen. Modern management kan de stormen van de toekomst aan. En met de digitale en natuurlijke klimaatsverandering voor de boeg ben je maar beter goed voorbereid. Storm management voor, tijdens en na de storm, dat is de uitdaging. Wij Flandriens en Flandriennes kunnen daar goed mee om. Vooruit er mee.

PS  Vorige blog over de visie van Saskia Van Uffelen één jaar geleden:  http://www.wimrombaut.be/saskia-van-uffelen-h-r-manager-belangrijker-dan-cfo/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − 10 =