Vallen en opstaan

Bibliotheek-4789

Op 6 mei 2019  viel ik en kon ik niet meer opstaan. Ik herinner me zo goed als niets meer. Het was een zware val met de racefiets. Pech. Ik reed samen met een groep ervaren fietsers langs de Schelde op een mooie maandagochtend. Er lagen heel wat afgevallen takken op het jaagpad, dat herinner ik me wel nog. Eén van die takken, stak zich in mijn voorwiel. Daardoor blokkeert dat wiel en vlieg ik overkop. Dat is me verteld door mensen die achter me fietsten in het peloton.

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_7ff1

Dankbaar

Mijn helm heeft mijn leven gered. Toch was er nog wat lichamelijke schade. Ribben gebroken, jukbeen gebroken, oogkas gebarsten, schouder gekneusd. Zware hersenschudding en even bewusteloos… Medefietsers hebben zich over mij ontfermd en een ambulance gebeld. De bestemming was de spoedopname van het AZ Oudenaarde en na 9 dagen kon ik naar huis. Dankbaar voor alle hulp lag ik daar 9 dagen een beetje te bekomen. Tot op vandaag ben ik nog altijd dankbaar. De fietsers, dokters, verpleegkundigen, mijn familie, mijn vriendin: iedereen die voor mij gezorgd heeft: heel veel dank! Na enkele dagen kon ik weer opstaan. Na het vallen. Daarop volgde een revalidatie van 3 maanden en dat was een intense en interessante periode. Ik schreef heel wat pagina’s om alles mentaal te verwerken. Dankzij deze reflectie ging het gesprek met mezelf de positieve kant op. Leerrijk proces. Fysiek mocht ik echt heel weinig doen in het begin. Ik kon wel mijn werk als coach blijven doen. Gelukkig. Mijn neuroloog gaf me groen licht na 12 weken om terug op de weg te fietsen. Dat gaat nu weer goed,  4 weken later is de conditie weer redelijk. En de invloed van de gelukshormonen die via sport en beweging in mijn bloed circuleren doen hun werk voortreffelijk.

Opstaan

Vallen en opstaan is een uitdrukking. En vallen kan iedereen, dat is op zich meestal geen bewuste keuze. Vallen is bijna altijd een ongewenst en onverwacht fenomeen. De laatste jaren gebeuren valpartijen in het professioneel wielrennen steeds vaker. De gevolgen zijn soms licht en dat is dagelijkse kost voor wie het wielrennen volgt. Soms zijn de gevolgen heel zwaar. Wout van Aert en Chris Froome bijvoorbeeld, zitten volop in een lange revalidatie.  Zonder garantie op succes maar positief gestemd. Helaas is de afloop soms fataal. Bjorg Lambrecht viel op 5 augustus 2019 in de Ronde van Polen en stierf kort nadien aan de gevolgen van zijn kwetsuren. Vreselijk. Vallen en nooit meer opstaan, wielrennen is een risicosport. Steeds meer.

Na het vallen

Men kan fysiek vallen, mentaal vallen en emotioneel in een put vallen… Na mijn val nam ik me voor het constructieve en positieve denken meer te gaan oefenen. Ik was toch veroordeeld om stil te liggen en stil te zitten, en ik miste beweging natuurlijk. Dat lukte meestal zeer goed. Opbouwende gedachten, dankbaarheid, genieten van de rust, kijken naar mogelijkheden, lezen, muziek beluisteren, podcasts beluisteren… Dat zijn een paar helende activiteiten voor het hoofd en het hart.

Ik schreef dagelijks een paar pagina’s. Ik las veel over valpartijen en de reactie van de wielrenner hierop. De verhalen van Sean De Bie, Stig Broeckx, Marc Herremans, Jolien D’hoore, Marianne Vos… het raakte me meer dan vroeger. Ik besloot hieruit te leren, als coach, als sportmens, als partner, als papa, als vriend. In mijn vorig boek ‘Focus via Pace’ beschrijf ik het constructieve denken en deel ik een aantal mentale oefeningen om dit in de praktijk te brengen. Geen blind optimisme en overdreven positiviteit. Wel een handleiding om je reacties op onverwachte en onaangename gebeurtenissen positiever te krijgen. Om als leider het voorbeeld te geven aan je team,  aan je collega’s en vrienden, aan je kinderen.

De pagina’s die ik na mijn val schreef zullen de basis vormen van mijn volgende boek. Ik wil een tegenslag, een pijnlijke val met heel wat fysiek ongemak en mentale strijd, omzetten naar een receptenboek voor gezonde voeding voor de hersenen. Dat mijn hersenen flink dooreen geschud zijn is geen excuus. Ik ben genezen verklaard ondertussen. Tijd om met de lezers te delen wat vandaag in 2019 de technieken, de recepten, de trucs, kunnen zijn. Welke trucs, technieken en recepten het kunnen zijn voor jou, want jij kiest zelf hoe je het gerecht van constructief denken en positief omgaan met vallen gaat samenstellen. De ene houdt van yoga, de andere haat het. Meditatie niets voor jou? Hmmm, er zijn zeer eenvoudige en makkelijk toe te passen vormen van meditatie.  liever pure denkoefeningen? En muziek kan zoveel betekenen. Massage. Hoe dan? Eens proberen?

hét recept is je eigen recept

De ingrediënten om je eigen recept te maken om op een snelle en interessante manier te leren opstaan na een val, die wil ik je op een duidelijke en eenvoudige manier aanbieden in mijn nieuwe boek. Hopelijk geeft het jou inspiratie en goesting om niet te wachten tot je eens écht valt, tot je echte tegenslag incasseert. De oefening in constructief denken begint iedere avond als je in je bed kruipt. Net voor je gesprek aangaat met je puberende dochter. Net voor een moeilijke vergadering.  Hoe kan je jezelf leren dat positieve en opbouwende gedachten aangenamer en effectiever zijn? Ik heb er een concreet idee over. En een concreet plan. De wielrenners (m/v) zijn de helden in dit verhaal. Wat kunnen wij van hen leren in het proces van opstaan, van terug komen, terug vechten? Waar komt die kracht vandaan om snel te herstellen en steeds weer opnieuw te beginnen? En hoe doe je dat?

Op die vragen zoek ik boeiende antwoorden. In 2020 mag je het boek, e-book en misschien podcast verwachten.

Heb je zelf voorstellen, ervaringen, vragen? laat het mij weten. Ik was 3 maanden uit ‘de running’ De tijd is rijp nu, ik kan weer aan de slag, en je mag me voor elke vraag in deze context contacteren. Je krijgt gegarandeerd een antwoord.

Ik wens je veel constructieve gedachten en fijne gesprekken met je vrienden hierover,

Hartelijk,

Wim

Mentaal in topvorm dankzij bewegen, hoe zo?

wimceo

Mentaal fit, mentaal in vorm, mentaal scherp… iedereen wil dat wel, iedereen is dat ook regelmatig. En is dat voldoende om het vol te houden, je werk, je verantwoordelijkheden? Is mentaal fit, scherp, goed… goed genoeg voor jou? In mijn dagelijkse gesprekken met klanten is het vaak goed en toch wil men het beter. Beter wordt het als we praten, luisteren en samen tot conclusies en acties komen.

Vaak is één van de acties: opnieuw de draad van bewegen opnemen. Fietsend de kinderen naar de opvang brengen bijvoorbeeld. Of fietsen als sport opnieuw integreren in het schema. Of fanatiek voor een doel gaan trainen. Het is allemaal meer dan OK, het is functioneel op veel vlakken. Direct is het effect van ontspanning en conditiewinst. Op lange termijn is er meer focus en meer doorzettingsvermogen op alle niveau’s: professioneel en privé. Bewegen en bij uitbreiding sporten is ‘where the magic happens’ als het je ligt. En dat ligt veel mensen, want het zit in ons DNA.

Ik las een interessant artikel van een management goeroe die ik ooit een volledige dag een samenvatting wist te geven van 10 managementboeken. Hij is en blijft een inspiratie en kent de bedrijfswereld van binnen en van buiten: Ben Tiggelaar.

Lees dit mocht je interesse gewekt zijn ivm mentale fitheid dankzij fysieke beweging en hoe het in elkaar zit: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/23/zo-voel-je-je-geestelijk-gezonder-a3970992

Is China een bedreiging, een kans, een realteit?

Schermafbeelding 2019-08-20 om 14.17.01

China is veel groter dan Amerika. Er zijn veel meer inwoners, er zijn veel meer miljonairs en miljardairs. Er zijn nu ook al meer innovatieve bedrijven. Dat is de realiteit,  te raadplegen via betrouwbare bronnen zoals het boek ‘China’s new Normal’ van Pascal Coppens met wie ik enthousiast samenwerk sinds 2018.

China evolueerde van copy cat naar creative sphinx. Uit de as van de jaren van achterstand op het westen, de 20ste eeuw zeg maar, verrijst de laatste 20 jaar een sfinx, een dominante innovatieve economie met meer mankracht, rekenkracht en computerkracht dan de meeste ondernemers hier in het gezapige West-Europa beseffen.

Door al zo lang en zo vaak met Pascal Coppens samen te werken heb ik daar een gepriviligeerde positie in verworven. Mijn kijk en kennis zijn geweldig veranderd richting China. Wat kunnen we van hen leren? Snelheid, schaalbaarheid, lef… dat zijn drie belangrijke zaken die we van hun zakelijke benadering kunnen leren. We kunnen niet hun aantal mensen, hun politiek systeem, hun oneindige geografie gaan overnemen. We kunnen wel léren hoe we beter met Chinezen kunnen samen werken, hen beter kunnen begrijpen, hen beter als zakenpartner dan als concurrent kunnen hebben. Dat heeft zeer weinig met politiek en handelsoorlogen te maken. Handelen en handel drijven doen ze toch. Oorlog met de U.S. of niet.

Is China een bedreiging? Ik denk het niet, zij willen met de hele wereld handel drijven, dat is hun duidelijke ambitie. Is China een kans? Ja als je ze wil grijpen, je kan leren van hun lef, hun efficiëntie en hun schaal. De realiteit kennen en je informeren over hoe het er vandaag écht aan toe gaat is een must voor iedere bedrijfsleider en politicus in het Westen. Daar ben ik steeds meer van overtuigd!

Op 22 oktober organiseren we met Pascal Coppens een dagseminarie rond de lessen die we uit China kunnen meenemen. Misschien ben je wel geprikkeld, gewoon om het te lezen. Lees meer van Pascal in zijn laatste blog voor nexxworks.

aaccf500-8594-48e4-8be5-0249d837879b

Uitblinkers en teamplayers: wat België en China gemeen hebben

Als executive coach en teamcoach voor management teams begeef ik me dagelijks in een competitieve wereld, een competitieve markt, waar professionaliteit, snelheid en intensiteit blijven stijgen. Ik ontmoet uitblinkers en experten, ondernemers en managers die met hart en ziel een bedrijf en een team bouwen om beter te presteren.  Zij doen beroep op innovatieve technologie die hen helpt om met een duizelingwekkend volume aan data,  communicatie en netwerken fantastische dingen te doen. Bedrijven zijn zo succesvol als hun bedrijfscultuur vandaag, en vooral morgen en overmorgen zal dàt het verschil maken. Een organisatie waar uitblinkers ook teamplayers zijn.

Overal zoekt met ervaren experten, uitblinkers in hun vak, en als men die gevonden heeft, dan is de uitdaging duidelijk: hoe functioneren die competente uitblinkers binnen de bestaande cultuur? Hoe passen we deze nieuwe speler in ons team in. Net zoals in teamsport. Kijk even naar onze Rode Duivels. Wat een team!  Waarom liet onze nationale coach Martinez de uitblinker Radja Nainngolan thuis voor het Wereldkampioenschap in 2018? Niet genoeg teamplayer. Met de uitblinkers die er wél bij waren speelde een land met 11 miljoen inwoners het grote Brazilië uit het tornooi, en werden we derde op het W.K.  – en eerste op de FIFA wereld ranglijst -. Dank u coach Martinez en zijn staff, dank u topspelers die teamplayers werden (anders dan onder de vorige coach).

Wat hebben de voetballende Belgen en de zakendoende Chinezen gemeen?

In de huidige competitieve business zie je dat China de grote spelers zoals Amazon, Google, Facebook en Apple naar de kroon steekt. We beginnen er ons beetje bij beetje van bewust te worden dat Ali Baba, Tencent, Baidu en Huawei de Amerikanen nu al overtreffen in volume. Met dank aan 1,4 miljard Chinezen die aan een waanzinnig tempo online kopen en data verbruiken.  Binnen een aantal jaren zullen zij heel zichtbaar ook wereldwijd de business gaan domineren. (Binnenkort – midden mei – kan je dit allemaal lezen in het gloednieuwe boek ‘China’s new normal’ van Pascal Coppens).

Wat kunnen we leren op menselijk en cultureel vlak van China? Ze studeren meer en sneller dan onze kinderen en onze volwassenen. Hun kennishonger en ijver is groot. Zo leveren zij veel meer uitblinkers af, een paar miljoen ingenieurs per jaar op universitair niveau bijvoorbeeld. In het collectieve denken van China (nog steeds in de eeuwenoude filosofie van Confusius denkend en handelend)  zijn zij in hun grote bedrijven even ijverig in het werk als in hun studie. En dat doen ze ‘samen’. Hun trots en intellect komt samen in een bedrijfscultuur waar uitblinken en teamspirit samen gaan.

De bedrijven en organisaties waarmee ik mag samenwerken staan aan de start van een nieuwe cultuur, een nieuwe mentaliteit: de grote generatieverschillen, de snelheid van implementatie van nieuwe technologie, het stijgend milieu-bewustzijn, het verantwoordelijk maatschappelijk ondernemen: dat zijn de grote uitdagingen voor hun uitblinkers met hun team en met de teamleader  die ‘leading by example’ het verschil zal maken in de toekomst.

ACE: uitblinker en acronym voor teams: authentiek, constructief, enthousiast

Hoe authentieker de leider is, hoe geloofwaardiger, of hij of zij dan kwetsbaar, wendbaar is, fine. Zo lang men ‘écht’ zichzelf durft zijn – zie Martinez –  dan blijft men autoriteit afdwingen.

Hoe meer de manager/coach constructief denkt en communiceert – Martinez liet zich niet ‘vangen’ door negatieve uitspraken te doen onder het spervuur van journalistieke vragen, maar bleef altijd respectvol en constructief – hoe meer het team voor hem en voor elkaar door het vuur gaat. Constructief taalgebruik is motiverend.

Hoe meer het enthousiasme om kennis te delen, successen te vieren, tegenslagen samen te incasseren, er ‘mag’ zijn, hoe beter de uitblinker zal functioneren en hoe meer het team zal blinken.

Dat ziet men ook in de Chinese bedrijven die het goed doen, en die aan een duizelingwekkende snelheid de markten aan het veroveren zijn. Dat kunnen wij Belgen en Vlamingen ook. En voetballen kunnen wij beter.

 

 

Een gezond 2019 met nieuwe uitdagingen

VH DAG VD INNOVATIE 23-11-2018-1101

Beste lezer,

net voor de helft van de eerste maand van 2019 schrijf ik deze alinea’s. Ik wens je een gezond 2019. Kort, krachtig, duidelijk. In 510 woorden. Het is me aan de PACE-methode verplicht: constructief communiceren, dat is de kunst. Ik ben benieuwd wat jouw nieuwe uitdagingen zijn dit jaar. Het zal er in alle gevallen op aankomen die uitdagingen op een authentieke manier aan te pakken. Dat is geloofwaardiger, effectiever en is de enige manier om iets uit te bouwen op lange termijn. Dat is ook constructief, en wekt zowel bij jezelf als je omgeving enthousiasme op. PACE dus.

Ik heb mijn eigen uitdagingen even op een rijtje gezet, dan weet je meteen waarvoor je mij kan contacteren. Drie pijlers die het huis PACE-coaching zullen ondersteunen dit jaar. Keynotes, workshops en de Vegawineclub. Keynotes over ‘Presteren en Pauzeren’ in balans, ‘Falen is meer dan een optie’,  ‘Inspiratie van een wijnboer voor managers’ zullen in binnen -en buitenland aangeboden worden. Workshops over de PACE-aanpak worden opnieuw op enthousiaste vraag van vorige deelnemers georganiseerd:  op 12 en op 21 februari in Gentbrugge. In huis komen we die workshop ook met plezier brengen. ‘Wij’ dat is Sven Van wettere en ik. Teamdagen worden steeds meer interessant en relevant als er ook effectief op communicatie en fun wordt gewerkt. Ook daar hebben we dit jaar al een paar mooie klanten mogen boeken.

Grote verandering in mijn workshop activiteit evenwel: samen met China evangelist Pascal Coppens, begeleid ik managers en ondernemers naar een dieper inzicht over het nieuwe ‘normaal’ in China, en hoe je daar beter vandaag dan morgen op reageert. Een intense en ook swingende workshop die met concreet huiswerk afsluit: managers en ondernemers die in China (nog niet of wel al) actief zijn: dit is een broodnodige investering, dat hebben we vorige jaar al mogen ondervinden aan de reacties toen we de workshop verkort brachten bij UNIZO. Binnenkort presenteren we u de communicatie over deze unieke dag.

Dan de Vegawineclub. Als sommelier-conseil, keynotespreker en overtuigd vegetarische hobby-kok, combineer ik die passies in één club. Ik deel informatie en inspiratie in de combinatie van biowijn en veggie food. We hebben al meer dan 300 leden in onze besloten facebookgroep, en de website en de vlogs die ik sinds oktober 2018 heb gemaakt worden vlotjes bekeken. Onze ambitie voor 2019 met de Vegawineclub is simpel: honderden, neen, duizenden mensen informeren en verbazen over hoe lekker, en waarom dat zo is, biowijn kan zijn.

Bovenop die 3 pijlers, keynotes, workshops en de biowijn, staat het PACE-huis nog steeds stevig met het boek ‘FOCUS via PACE’ dat intussen al bijna duizend lezers vond. Nog steeds op voorraad. De persoonlijke executive coaching die ik wekelijks in de praktijk mag brengen geeft ook enorm veel voldoening, de speciale kamer in het PACE-huis is skybox 8 in de Ghelamco arena, daar raken mijn coachees heel geïnspireerd. Hier schrijft een gelukkig man.

Ik wens jou een fantastisch, inspirerend en vooral gezond 2019. Gezond sporten, gezonde wijn drinken, gezonde balans tussen presteren en pauzeren: dat is mijn oprechte wens voor jou!  Cheers!

VH DAG VD INNOVATIE 23-11-2018-1101

 

Performance coach gezocht

Zit je team in een dip en wil je hen op een constructieve manier weer gemotiveerd en scherp op de rails krijgen?

Zit je team in de flow en wil je hen je waardering tonen en zo de relaties en prestaties nog optimaliseren?

Zit je als ondernemer, manager, teamleider zelf met vragen zoals ‘hoe hou ik mijn focus, mijn energie op scherp?’

In 2 minuten lees je hoe dat kan worden aangepakt: simpel, krachtig, fun & functional.

Beter presteren. Dat wil iedereen. Ondernemers bevinden zich vandaag in een competitieve markt die sneller verandert en evolueert dan ooit. Managers moeten sneller resultaten boeken, meer dashboards in de gaten houden, rekening houden met meer factoren dan ooit tevoren, om te blijven presteren op niveau.

Een performance coach is iemand die stimuleert tot beter presteren, doseren, delegeren, pauzeren. De coach begeleidt de ondernemer/manager persoonlijk in zijn/haar proces om de focus te houden op wat belangrijk is, wat prioriteit is. De afleidingen, het tijdverlies, de bijzaken: dat vreet zoveel energie en het is vaak heel lastig om vriendelijk en kordaat ‘neen’ te zeggen tegen die verleidende afleiding. Uitzoomen en afstand nemen is de kunst, en die kunst kan je leren. Als performance coach gebruik ik technieken uit de topsport in combinatie met mijn rijke bedrijfservaring. De mentale training om focus te houden op de essentie, en daar met power en discipline mee door te zetten, op je eigen tempo, in je eigen stijl, zorgt voor snelle vorderingen en een grotere voldoening. Meer rust in het hoofd en meer fun in je dagelijkse job is het resultaat.

Met dezelfde methodiek, modern, up to date,  de zelf ontwikkelde ‘PACE’ methode, wordt ook een team tot betere prestaties begeleidt. Eén of twee dagen op afzondering, en je komt met een gemotiveerd, scherp team terug. Teamleden kennen elkaar beter, vertrouwen elkaar meer, en communiceren direct en met respect. Daardoor presteert men beter.  Ieder teamlid mag authentiek zijn,  zichzelf zijn, men leert de impact van positieve psychologie, men wordt enthousiast.

Met het handboek ‘Focus via PACE’ als naslagwerk ga je op lange termijn met je team, je bedrijf, een cultuur van ‘presteren’ laten ontstaan op een gezonden, uitgebalanceerde manier.

Dit werk doe ik al jaren met passie, voor heel wat klanten, van alle generaties, voor KMO’s en voor teams van multinationals zoals onlangs nog voor het communicatieteam van Volvo Trucks.

In deze drukke, complexe en boeiende tijden is een performance coach een katalysator voor prestaties en een rustbrenger tegelijk.

Schermafbeelding 2018-09-07 om 09.58.50

FOCUS, PLAY, PAUSE, BALANCE

Terug uit vakantie batterijen op 100 %

IMG_2062

Batterijen 100 % geladen. Als je dat op je smartphone en je laptop ziet ben je gerust. Ik ben nu ook gerust. Fysiek, mentaal, emotioneel zijn mijn batterijen op volle kracht. Weer bereikbaar na een digitale detox en een sportieve boost.

Waarvoor ik mijn batterijen zal aanspreken de komende jaren? Het goede doel wordt rode draad bij al mijn activiteiten. Ik zal me altijd afvragen: waarom zal ik dit doen, of niet doen. Coaching, teamtrainingen, wijnproevingen, advies: de link met bewegen en het goede doel zal er altijd zijn.

Meer weten? Het onderzoek naar ALS steunen? Maak de dag goed van onze voorzitter Alain Verspecht, hij die vecht, hij die al 11 jaar met de ziekte letterlijk gevangen zit. In zijn rolstoel. Maar met een scherpe, authentieke, constructieve, en meestal -als de pijn en de ademnood draaglijk zijn- enthousiast is.

Hij inspireert, organiseert en blijft er vol voor gaan.

Ik beklom de Stelvio tijdens mijn vakantie, wie wil kan het ganse verslag lezen: stuur me een mailtje op wim@wimrombaut.be     al lezende wordt je geprikkeld om zelf ook sport en charity te gaan combineren, en wie weet om te doneren voor dit goede doel: die verschrikkelijke dodelijke ziekte de wereld uit helpen.

Hartelijk dank!

Wim

Pitch met FOCUS : Pitch Authentiek Constructief Enthousiast

Seminar Hall

High paced companies en start-ups. Het is het nieuw normaal. Het gaat steeds sneller, en dat is vooruitgang. Ons brein kan er maar beter aan wennen. Onze FOCUS en aandachtsboog 1 minuut op 100 % houden, dat kunnen toch makkelijk aan? Hoe hou je de FOCUS lasersharp als je een boodschap wil brengen op 1 minuut?

De laatste tijd mag ik steeds meer meeschrijven aan korte en krachtige verhalen. Dat vind ik zeer boeiend.  Verhalen over ‘hoe breng ik simpel en duidelijk over wat ik doe’,  of over ‘wat ik wil bereiken met dit project’, of ‘wie ben ik’. Liefst overtuigend. Liefst beklijvend, en als het kan memorabel.

Een kortverhaal was in de 20ste eeuw een ingekorte roman die je in 30 tot 60 minuten kon uitlezen. Vandaag hebben managers, politici, ondernemers steeds minder tijd. Een korte en krachtige boodschap brengen is noodzakelijk geworden. Als je het bovendien als een goed verhaal kan brengen, to the point, spannend, met een leuke anekdote gekruid, dan heb je meer kans dat men luistert. Dat men aandachtig luistert.

Goed luisteren is een kunst, goed vertellen is een kunst. FOCUS op de essentie is een kunst.  Zeggen dat we morgen allemaal kunstenaars moeten worden, woordkunstenaars meer bepaald, dat is een stap te ver. Wil je met meer overtuiging, met meer geloofwaardigheid en impact pitchen? Dat is snel te leren. Enkele tips van voorbereiding tot uitvoering. Pitch Authentiek, Constructief en Enthousiast. een nieuw PACE acronym.

1 Besteed voldoende tijd aan de voorbereiding van je kortverhaal. Wees authentiek, écht jezelf, dat zorgt voor geloofwaardigheid. Afhankelijk van het belang en de context: check je tekst met relevante sparring partners. Het kortverhaal in business noemen we vandaag een pitch. 1 minuut, 2 minuten of meer.

2. Afspraken geven comfort. Spreek goed af met je gesprekspartner(s) hoeveel tijd er is. Liever 3 seconden te vroeg stoppen dan te laat.  Zoek de juiste PACE, het juiste tempo dat bij jou past. Snel genoeg, nét goed. Verbaas hen met je ‘perfect timing’, je respecteert de luisteraar haar/zijn tijd, zo krijg je makkelijk respect terug.

3. Wees creatief en durf grenzen opzoeken. Taal en lichaamstaal zijn rijk, maak gebruik van die rijkdom en durf standaardwoorden en uitdrukkingen vervangen door originele woorden. Gebruik constructieve taal en formuleer vooral wat je wél gelooft, wat je wél gaat doen, wat je wél wil bereiken.

4. Tijdens je pitch hou je stevig oogcontact en let je op de reacties van je publiek ( 1 persoon is ook ‘publiek’). Hoe meer ervaring je hebt, hoe meer je enthousiasme je kunt en durft delen door middel van oogcontact, interactie en … voor gevorderden, een tikje humor.

Ik wens je veel plezier en vooral veel FOCUS met je volgende pitch.

nieuwsgierig naar meer over PACE? Oeps, je hebt al geklikt want dit is een link

 

PS  luidop lezen van deze tekst duurt 3 minuten. Diagonaal snellezen doe je op minder dan 1 minuut.

Nexxworks: the next step to the day after tomorrow

exectoughnesspic

Deze week, van 19 tot 23 februari, investeren 26 mensen dagelijks meer dan 12 uur tijd en aandacht voor een ware bootcamp in de Ghelamco Arena te Gent. Iedere dag zijn er talrijke presentaties en workshops op het hoogst denkbare niveau als het gaat over ‘de toekomst’. Welke toekomst heeft ons onderwijs? Hoe gaan bedrijven de dag na morgen om met A.I., Blockchain, VR -virtuele realiteit -, automatisering, robotisering. Ai ai… Artificiële Intelligentie is een begrip dat weinigen ons zo helder kunnen uitleggen als de sprekers die deze Nexxworks bootcamp zo uniek maken. Blockchain, ooit over gehoord natuurlijk. Wie kan je duidelijk uitleggen wat het is, en vooral wat het voor je bedrijf en organisatie nu kan betekenen, en vooral, wat het in de toekomst kan betekenen.

The day after tomorrow is verder kijken dan de dag van morgen. Het is inzicht krijgen in wat wij de komende jaren, decennia mogelijks, misschien kunnen verwachten op technologisch vlak, op sociaal en educatief vlak. Het is een week ondergedompeld worden in de realiteit van vandaag, de virtuele realiteit, de megasnelle veranderingen die op ons af zullen komen.

Mijn rol is de ‘human factor’ te belichten en te belichamen. Letterlijk zullen we samen regelmatig de pauzeknop lichamelijk en mentaal indrukken om te ‘relaxen’. Het doel is een goed gevoel op het moment zelf, een ontspanningsmoment, een energieboost ook. Na die pauze is de FOCUS dan weer scherper en langer aanwezig. De spanningsboog wordt voorbereid tijdens pauzes. Proactief pauzeren om een hele week het maximum uit de investering te halen, dat gaan we met z’n allen doen!

Peter Hinssen, Steven Van Belleghem, Rik Vera spelen een thuismatch als oprichters van Nexxworks, de gastsprekers zorgen voor een unieke combinatie van kennis en stimuleren van actie.

Hier vind je meer informatie: https://nexxworks.com/innovation-programs/innovation-bootcamp-ghent-february-2018

De hele groep wordt gevormd door mensen met ervaring en verantwoordelijkheden in het bedrijfsleven en in het onderwijs. We kijken uit naar een ‘zware’ en uiterst boeiende week.

FOCUS op de essentie: scoor jezelf

We zitten in de laatste rechte lijn van het jaar 2017. Het laatste kwartaal, de laatste acties. Gas geven om het jaar in schoonheid te eindigen, dat gaan we doen! In het boek ‘Focus via Pace’ vind je een pak tips om beter te presteren, inclusief een  vragenlijst die je een spiegel voorhoudt over je energievoorraad, je eigen authenticiteit, je vermogen om constructief te denken, je enthousiasme.  Jezelf scoren helpt om jezelf beter te leren kennen.  Vandaag daag ik je uit om jezelf te scoren op twee items.

Hoe goed kan jij de FOCUS houden? Hoe goed kan je DOORZETTEN?  Een moment van zelfreflectie om dan jezelf te scoren, dat geeft al een behoorlijk inzicht. Inzicht dat je kan motiveren om steeds beter te worden in de kunst van het focussen. Die kunst is beschreven in het boek én e-book. Het antwoord op de twee vragen: scoor jezelf op een schaal van 10 op FOCUS en DOORZETTEN, dat weet je binnen enkele minuten, lees door en scoor!

Focus via Pace_boek + tablet

FOCUS       1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Je kan je goed focussen op je actie (studeren, vergaderen, lezen) waarop je wil focussen. Stel dat je dat kan zeggen over de laatste weken, dan heb je een vette 10 op focus, je laat je niet afleiden. Als je tijdens een proces van vergaderen, studeren, lezen, mails schrijven, onderhandelen, goed de concentratie en de focus kan houden, je steeds goed alert kan blijven: 10! 

Laat je je gemakkelijk afleiden, door interne stemmen of stemmingen, laat je je afleiden door externe factoren zoals geluiden, geuren, uitnodigingen voor het voetbal of geroddel van collega’s… dan scoor je op FOCUS een pak lager. Heb je op het einde van de dag het gevoel ‘wat heb ik nu maar gedaan, ik had zoveel meer willen doen..’ Heb je er écht last van, dat je bijna nooit je eigen beslissingen kan omzetten tot daden en acties (omdat anderen je komen storen, omdat je veel op het web zit te surfen, omdat….), dat je je heel moeilijk kan blijven concentreren op iets waarop je je eigenlijk wil concentreren.. dan zit je in de buurt van 2 of 3..

DOORZETTEN    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Je neemt je voor: ik ga er voor. Ik doe het NU, en je kan je focus richten op je taak, je job…en je kan dat goed volhouden. Wat er ook op je pad komt van tegenslagen, vertragingen, gezaag van anderen. Je kan doorzetten, volhouden: dan heb je een 8 of een 9. Een 10 geef je jezelf als je dat al jaren zo doet. Altijd, hyperconsequent, doorzetten tot het doel bereikt is, of tot het doel tot een ander doel is getransformeerd. (markten, omstandigheden privé, tegenslagen..). Topsport is enkel voor mensen met een 10 weggelegd.

Je neemt je voor: ik ga er voor. En er komt een telefoontje tussen, je hebt het jezelf beloofd om het vandaag te doen, je hebt iemand anders het vandaag te doen. Het komt er niet van. Je koos om eerst andere dingen te doen, dat kan gebeuren. Het is al vijf uur in de namiddag en je voelt geen energie meer. Je stelt uit. Je hebt niet doorgezet. Ondanks de belofte aan jezelf of aan anderen. Dat patroon herken je, dat komt vaker terug. Dan scoor je laag op doorzetten. Je denkt wel dat je het echt wil, je hebt de focus op je lijstje, en na drie items op het lijstje geef je het op, of stel je het uit. Lage score dus.

Meer licht

Ik wens je voor dit eindejaar nog een mooie eindsprint,  met focus en doorzetten als rode draad. Met presteren en pauzeren in balans. Op het moment dat ik dit schrijf resten ons nog 9 dagen, en dan is het weer zo ver. Hoe ver vraagt u zich misschien af. Op 21 december om half zes in de vooravond keert en transformeert de natuur. Dan is het zo ver. Dan worden de dagen weer langer. Dan vangen we dagelijks weer meer licht.

Inspiratie nodig als nieuwjaarscadeau aan jezelf of aan een goede vriend? Bestel het boek  ‘Focus via Pace’ met één klik of download via die link een pre read van 16 pagina’s.  Ik wens je veel inspiratie en leesplezier.

IMG_1249